Farmasötik Biyoteknoloji Anabilim Dalı - Saka, Ongun Mehmet (Eczacılık Terminolojisi, 2024)
Eczacılık Teknolojisi Bölümü'ndeki bölüm, biyoteknolojik metodolojileri kullanarak ilaç üretiminin aşamalarını değerlendirir. Etkin maddelerin üretiminde yer alan teknolojik süreçler, canlı sistemlerden ve organizmalardan veya bunların türevlerinden yararlanır. İmmünolojik tıbbi ürünler (aşılar), kan ürünleri, ürünler rekombinant DNA teknolojisi, hibridoma ve monoklonal antikor yöntemleri ile elde edilen ve hücre bazlı ileri tıbbi tedavi ürünleri (gen terapisi, kök hücre tedavi ürünleri) biyolojik/biyoteknolojik ürünler olarak sınıflandırılır. Bu tür ürünler için kontrollü salım sistemlerinin ve yeni ilaç taşıyıcı sistemlerinin geliştirilmesi İlaçlar, nanoteknoloji ve nanobiyoteknolojinin farmasötik alanda etkin kullanımı farmasötik biyoteknolojinin araştırma alanları arasındadır.