Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı - Saka, Ongun Mehmet (Eczacılık Terminolojisi, 2024)
Eczacılık eğitimi bağlamında, bu çalışma alanı Eczacılık Teknolojisi Bölümü'nde yer almaktadır. Eczacılık bilimi alanı, doğal, yarı sentetik ve sentetikleri kullanarak mümkün olan en dayanıklı, etkili ve güvenli insan ve veteriner ilaç formlarının geliştirilmesiyle ilgilenir. -sentetik ve sentetik aktif bileşenler ve yardımcı maddeler. Geliştirilmiş konvansiyonel ve/veya modifiye salım sistemleri ile ilaç formülasyonlarının üretimi, üretim sırasında kalite güvencesini sağlayacak tüm aşamaların ve girdilerin kontrolü ve belirlenmesi ve formülasyondaki yardımcı maddelerin ve ambalaj malzemelerinin özelliklerinin geliştirilmesi. Farmasötik teknoloji alanı, çeşitli ilaç formlarının formülasyonu, formüllerde kullanılan yardımcı maddelerin araştırılması ve seçimi, bunların aktif maddelerle etkileşimleri, geliştirme ve yeni ilaç taşıyıcı sistemleri, formül özelliklerinin, stabilitenin ve biyoyararlanımın değerlendirilmesi ve modifiye edilmiş salım sistemlerinin oluşturulması ve değerlendirilmesi. Bu konular teorik ve pratik eğitim ve öğretimin bir kombinasyonu yoluyla ele alınmaktadır. Kozmetoloji, radyofarmasötik, biyofarmasötik ve farmakokinetik gibi diğer birçok bilimsel disiplin de farmasötik teknoloji alanıyla ilgilidir. Kozmetik ve kozmesötik formülasyonların hazırlanması, geliştirilmesi ve optimizasyonu, cilt ile uyumluluklarının değerlendirilmesi, formülasyon Tüketici beklentilerine uygun ürünler ve bu ürünlerin cilde hedeflenmesi kozmetolojinin temel prensiplerini temsil eder. Radyofarmasötik bilimi alanında, radyofarmasötiklerin hazırlanması ve geliştirilmesi, radyoaktif maddeler ve radyasyonun biyolojik etkileri üzerine çalışmalar yürütülmektedir. Ek olarak, radyasyonun farmasötik kullanımı, radyasyonun neden olduğu hasarlar, radyasyonun çevre üzerindeki etkileri ve radyasyondan korunma konusunda araştırmalar yapılmaktadır. Biyofarmasötik ve farmakokinetik bilim alanında, uygulama yolu veya salınımı ne olursa olsun Etkin madde, ilacın vücutta zamana bağlı davranışını inceleyen çalışmalardır.