Analitik Kimya Anabilim Dalı - Nemutlu, Emirhan (Eczacılık Terminolojisi, 2024)
Eczacılık Fakültesi Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü içerisinde yer alan Analitik Kimya Anabilim Dalı, bir maddenin kimyasal bileşenlerinin ne olduğunu (nitel analiz) ve bu bileşenlerin ne kadar olduğunu (nicel analiz) belirleme üzerine odaklanan bir bilim dalıdır. Özellikle ilaçlar, gıda takviyeleri, kozmetik ürünler gibi insan sağlığıyla doğrudan ilişkili ürünlerin analizinde önemli bir role sahiptir. Analitik Kimya Anabilim Dalı; farmasötik ve biyoanalitik analizler, yeni yöntem geliştirilmesi ve bu yöntemlerin validasyonu gibi ilaç endüstrisini doğrudan ilgilendiren çalışmalar ile son yıllarda büyük önem kazanmış olan hastalığın teşhis ve tedavisine yönelik önemli bilgilerin ve biyobelirteçlerin elde edildiği omik (proteomik, metabolomik ve fluksomik) analizler gerçekleştirmektedir. Analitik Kimya tüm bu analizlerin gerçekleştirilmesinde volümetrik ve gravimetrik gibi temel yöntemlerin dışında ve kromatografi, spektroskopi ve elektrokimya gibi ileri analiz yöntemlerini de etkin bir şekilde kullanmaktadır. The Department of Analytical Chemistry, located within the Department of Basic Pharmaceutical Sciences of the Faculty of Pharmacy, is a branch of science that focuses on determining the chemical components of a substance (qualitative analysis) and the amount of these components (quantitative analysis). It is vital in analyzing products directly related to human health, especially drugs, food supplements, and cosmetic products. The Analytical Chemistry Department performs pharmaceutical and bioanalytical analyses, new method development and validation of these methods, as well as omics (proteomics, metabolomics, and fluxomics) analyses, which provide essential information and biomarkers for the diagnosis and treatment of diseases that have gained significant importance in recent years. Analytical Chemistry effectively uses advanced analysis methods such as chromatography, spectroscopy, and electrochemistry in addition to basic methods such as volumetric and gravimetric to perform all these analyses.