Ameliyat Sonrası Bakım - Gök, Fadime (Cerrahi Hemşireliği ve Bakım En İyi Bakım Uygulamaları, 2024)
Ameliyat sonrası bakım cerrahi işlemin sona vermesi ve hastanın anestezi sonrası bakım ünitesine alınması ile başlamaktadır. Anestezinin etkisinden kurtulup, tüm sistem fonksiyonlarının normale dönmesi kadar devam eder. Ameliyat sonrası bakımın başarısı perioperatif (ameliyat öncesi, esnası, sonrası) süreçte hastanın bütüncül ele alınmasına bağlı olarak değişmektedir. Bu dönemdeki bakımın temel amacı homeostatik dengenin yeniden düzenlenmesi, anestezi ve cerrahiye bağlı komplikasyonların önlenmesi, iyileşmenin hızlandırılmasıdır. Ameliyat sonrası iyileşme süreci hastaya ait özellikler, anestezi tipi, cerrahi prosedür ve verilen hemşirelik bakımının kalitesine göre değişmektedir. Postoperative care begins when the surgical procedure ends and the patient is admitted to the post-anesthesia care unit. It lasts until the anesthesia wears off and all system functions return to normal. The success of postoperative care depends on the holistic approach to the patient in the perioperative (preoperative, intraoperative, postoperative) period. The main aim of care in this period is to restore homeostatic balance, prevent complications related to anesthesia and surgery, and accelerate recovery. The postoperative recovery process varies according to patient characteristics, anesthesia type, surgical procedure, and the quality of nursing care provided.