Cerrahi Süreçte Malzeme Yönetimi - Timurtaş, Meral; İşci, Emre (Cerrahi Hemşireliği ve Bakım En İyi Bakım Uygulamaları, 2024)
Sağlık hizmetleri çok sayıda, yüksek teknolojili ve pahalı tıbbi malzeme ile araç kullanımını içermekte, bu da sağlık hizmetinin maliyeti üzerinde önemli ve kritik etki göstermektedir. Tıbbi malzemeleri kullananlar daima her şeyin ellerin altında olmasını isterken, malzemeyi tedarik edenler ise mali ve ekonomik koşullar nedeniyle konuya farklı yaklaşabilmektedir. İşte bu denge ve optimal durum sağlık hizmetlerinde iyi bir malzeme yönetimi ile mümkün olmaktadır. Öte yandan sağlık sektörünün diğer hizmet sektörlerinden farklı olarak “hizmetin ertelenememesi”, “talebinin belirsizliği”, “hakkaniyet” gibi özellik ve ilkeler ile çıktısının insan sağlığı ile ilgili olması, malzeme tedarik ve yönetimini daha da önemli getirmektedir. Malzemenin istenilen standartta olması, gerektiği anda yeterli miktarda olması, depolamasının doğru yapılması, ortamdan doğru şekilde uzaklaştırılması ve zamanında sağlık personeli ve hastaya ulaştırılmasının da yine malzeme yönetiminin önemini ortaya koymaktadır. Ayrıca başta kalite olmak üzere, etkinlik ve verimlilik açısından sağlık hizmetindeki sonuçlarda da malzeme yönetimi ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda malzeme yönetimi konusunda temel kavramların ve cerrahi süreçteki malzeme yönetiminin bilinmesi gerekmektedir. Healthcare services involve the use of numerous, high-tech and expensive medical material and equipment and, which has a significant and critical impact on the cost of healthcare. While those who use medical materials want everything to be at their hand, those who supply the supplies may approach the issue differently due to financial and economic conditions. This balance and optimal situation is possible with effective material management in healthcare services.On the other hand, unlike other service sectors, the health sector's features and principles such as "not being able to postpone the service", "uncertainty of demand", "equity" and the fact that its output is related to human health make material supply and management even more important. The importance of material management is to ensure that the material is at the desired standard, in sufficient quantity when needed, stored correctly, removed from the environment correctly, and delivered to the healthcare personnel and the patient on time. In addition, material management comes to the fore in the results in healthcare services, especially in terms of quality, effectiveness and efficiency. In this context, it is necessary to know the basic concepts of material management and material management in the surgical process.