Eras Protokolleri - Yıldızeli Topçu, Sacide (Cerrahi Hemşireliği ve Bakım En İyi Bakım Uygulamaları, 2024)
Geleneksel uygulamaların cerrahi sürece ilişkin iyileşme üzerindeki olumsuz etkilerinin anlaşılması ERAS protokollerinin ortaya çıkmasına ve dolayısıyla geleneksel bakımlardan en iyi uygulamalara doğru bir kaymaya yol açmıştır. Kanıta dayalı bir yaklaşımla ameliyat sonrası olası sorunları azaltmayı hedefleyen ERAS protokolleri, cerrahi travmaya bağlı stres tepkisini azaltarak hastaların yaşamsal fonksiyonlarının ve günlük aktivitelerinin en kısa sürede normale dönmesini sağlayarak ameliyat sonrası iyileşmeyi desteklemektedir. Cerrahi süreçte multidisipliner ekip çalışmasını gerektiren ERAS protokollerinin başarısında hemşirelerin önemli rolleri vardır. ERAS protokollerinin başarılı bir şekilde kullanılması için cerrahi hemşirelerinin ekip genelinde tutarlılık ve uyum sağlamaya özen göstermesi, hastaların eğitiminde, ameliyat öncesi, ameliyat sırasında ve ameliyat sonrası bakımın sağlanmasında, ameliyat sonrası değerlendirmenin yapılmasında ve bakım kalitesinin iyileştirilmesinde anahtar rol oynaması gerekmektedir. Understanding the negative effects on recovery of traditional practices regarding the surgical process has led to the emergence of ERAS protocols and thus a shift from traditional care to best practices. Aiming to reduce possible postoperative problems with an evidence-based approach, ERAS protocols support postoperative recovery by reducing the stress response due to surgical trauma and ensuring that patients' vital functions and daily activities return to normal as soon as possible. Nurses have important roles in the success of ERAS protocols, which require multidisciplinary team work during the surgical process. For the successful use of ERAS protocols, surgical nurses must take care to ensure consistency and harmony across the team, play a key role in educating patients, providing preoperative, intraoperative and postoperative care, performing postoperative evaluation and improving the quality of care.