Cerrahi Alan Enfeksiyonları - Ay, Ali (Cerrahi Hemşireliği ve Bakım En İyi Bakım Uygulamaları, 2024)
Cerrahi alan enfeksiyonları (CAE) bir ameliyattan sonra ortaya çıkan ve genellikle yapılan ameliyatla ilişkili olan enfeksiyonlardır. Yaklaşık %55'i önlenebilir olan bu enfeksiyonlar sağlık hizmeti ile ilişkili olarak ortaya çıkmaktadır. CAE hastalar, sağlık çalışanları ve sağlık kurumları için önemli bir sorundur. Hastane kaynaklı enfeksiyonlar arasında en yaygın görülen ve en maliyetli olan enfeksiyonlardır. Derin enfeksiyon veya sepsis durumunda hastaların yaklaşık %80’i kaybedilmektedir. Enfeksiyon kontrol önlemleri uygun bir şekilde uygulandığında bu enfeksiyonların yarısından fazlası önlenebilmektedir. Kanıta dayalı bakım ve tedavi protokolleri uygulandığında CEA enfeksiyonlarının önüne geçilerek hastaların hastanede kalış süreleri ve tekrarlı yatışlar, sağlık çalışanlarının iş yükü ve zaman kaybı azalmakta, bakım kalitesi artmakta ve bütün bunların sonucunda hasta ve sağlık bakım sistemine yüklenen ek maliyetler azalmaktadır. CAE’nın önlenebilmesi için perioperatif ekip etkin bir iş birliği içinde çalışmalıdır. Bunun için kurumlar güncel rehberler doğrultusunda kanıta dayalı enfeksiyon kontrol programları geliştirmelidir. Bu programlarda mutlaka etkin CAE’nı önleme protokollerine yer verilerek düzenli aralıklarla program izleme, değerlendirme ve güncelleme çalışmaları yapılmalıdır. Surgical site infections (SSIs) are infections that occur after an operation and are usually associated with the performed surgery. Although about 55% of these infections are preventable, they are associated with healthcare services. Surgical site infections are an important problem for patients, healthcare workers and healthcare institutions. These infections are the most common and costly hospital-acquired infections. In case of deep infection or sepsis, approximately 80% of patients dies. More than half of these infections can be prevented when infection control measures are properly implemented. When evidence-based care and treatment protocols are applied, SSIs are prevented, so the length of hospital stay and repeated hospitalisations of patients, the workload and time loss of healthcare professionals are reduced, the quality of care is improved, and as a result of all these, the additional costs imposed on the patient and the healthcare system are reduced. The perioperative team should work in effective co-operation to prevent SSIs. For this, institutions should develop evidence-based infection control programmes in line with current guidelines. In these programmes, effective SSIs prevention protocols must be included and programme monitoring, evaluation and update studies must be carried out at regular intervals.