Yara Bakımı ve Güncel Ürünler - Yeşilyurt, Maide; Yüksel, Serpil (Cerrahi Hemşireliği ve Bakım En İyi Bakım Uygulamaları, 2024)
Yara, herhangi bir nedenle doku bütünlüğünün bozulması, yara iyileşmesi ise düzenli hücresel, damarsal ve biyokimyasal olaylar ile bozulan dokunun yeniden sağlıklı duruma dönmesi olarak tanımlanmaktadır. Cerrahi hastasında da tedavinin bir sonucu olarak oluşan akut yaranın iyileşmesi hastanın tedavi ve bakımında önemli bir süreci oluşturmaktadır. İnflamasyon, proliferasyon ve maturasyon aşamalarından oluşan yara iyileşme sürecini, hastanın bireysel özellikleri ve gereksinimleri ile yara yatağının özellikleri etkilemektedir. Bu nedenle, tedavi ve bakımda kullanılacak ürünlere karar vermeden önce hastanın ve yara yatağının dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi önemlidir. Yara bakımında kullanılan örtüler pasif bakım sistemleri; topikal basınç tedavisi ve hiperbarik oksijen gibi tedaviler de aktif bakım sistemleri olarak sınıflandırılmaktadır. Pasif bakım sistemlerinin kullanım amacı, yara yatağını travmalardan ve enfeksiyonlardan korumak, yara yatağını nemli tutmak ve aşırı eksudayı uzaklaştırmaktır. Aktif bakım sistemlerinin kullanım amacı ise iyileşmesi geciken yaraya makrofaj ve fibroblast gibi hücrelerin göçünü hızlandırmak, yara yatağındaki enfeksiyonu tedavi etmek ve geniş yara yatağını greft veya flep tedavisine hazırlamaktır. Yaraya uygun bakım ürünün seçimi, yara iyileşmesini hızlandırmak dışında yara iyileşme komplikasyonlarının önlenmesinde de önemlidir. Bu nedenle, sadece stoma ve yara bakım hemşiresi değil tüm cerrahi hemşireleri, bakım verdikleri hastaların yarasını, yara iyileşmesinin temel ilkeleri doğrultusunda değerlendirebilmeli, yara bakım ürünlerini ve özelliklerini bilmeli, hastaya ve yaraya uygun bakım ürününü seçebilmelidir. Wound is defined as an impairment of tissue integrity for any reason, whereas wound healing is defined as the recovery of a tissue impaired by regular cellular, vascular and biochemical events. Recovery of an acute wound caused by treatment in surgical patients has a key role in the treatment and care of patients. Recovery process which includes inflammation, proliferation and maturation stages is affected by personal characteristics and needs of the patient, as well as properties of the wound bed. Therefore, prior to deciding on the products to use during treatment and care, it is significant to carefully assess the patient and wound bed. Dressings used in wound care are classified as passive care systems, while treatments such as topical pressure therapy and hyperbaric oxygen are classified as active care systems. Intended purpose of passive care systems is to protect the wound bed from traumas and infections, keep it moisturized and avoid excessive exudate. Intended purpose of active care systems is to accelerate the migration of cells such as macrophage and fibroblast into the wound that has taken a longer time to recover, cure infections in the wound bed and prepare the large wound bed to graft or flap therapy. Choosing an appropriate care product for the wound is vital for preventing the wound healing complications besides accelerating the wound healing. Therefore, rather than only the stoma and wound care nurse, all surgical nurses should be able to evaluate the wound of their patients in line with basic principles of wound healing, be familiar with wound care products and their properties and choose an appropriate care product for the patient and the wound.