Şok ve Tedavisi - Soyer Er, Özlem (Cerrahi Hemşireliği ve Bakım En İyi Bakım Uygulamaları, 2024)
Şok, vücudun dokularına oksijen ve besin maddelerinin sunumu ve atık ürünlerin uzaklaştırılmasında yetersiz doku perfüzyonu veya başka bir ifadeyle oksijen arzı ve talebi arasındaki dengesizlik olarak tanımlanmaktadır. Hızlı müdahale gerektiren, hayatı tehdit eden tıbbi bir acil durumdur. Hayati organlarda iskemik hasara neden olur ve çoklu organ yetmezliğine ve ölüme yol açabilmektedir. Hemşireler şok durumunda önleyici tedbirlerin alınmasında, komplikasyonların izlenmesinde ve ekip üyeleri arasında etkili iletişimin sağlanmasında merkezi bir rol oynamaktadır. Cerrahi girişimler şokun gelişmesinde rol oynadığı gibi şokun tedavisinde de gerekli olmaktadır. Shock is defined as inadequate tissue perfusion or, in other words, an imbalance between oxygen supply and demand in the delivery of oxygen and nutrients to the body's tissues and the removal of waste products. It is a life-threatening medical emergency that requires rapid intervention. It causes ischemic damage to vital organs and can lead to multiple organ failure and death. Nurses play a central role in taking preventive measures in case of shock, monitoring complications, and ensuring effective communication between team members. Surgical interventions play a role in the development of shock and surgical interventions may be necessary in the treatment of shock.