Sıvı-Elektrolit, Asit - Baz Dengesizliği ve Tedavisi - Kula Şahin, Sennur (Cerrahi Hemşireliği ve Bakım En İyi Bakım Uygulamaları, 2024)
Birçok hastalığın bakım ve tedavisi sıvı ve elektrolit dengesini etkilemektedir. Kavramsal olarak bu dengesizlikler sıklıkla perfüzyon, gaz alışverişi, mobilite ve bilişteki değişikliklerle yansıtmaktadır. Örneğin, metastatik kolon kanseri olan bir hastada, kemik metastazına bağlı hiperkalsemi, ciddi kas zayıflığı ve konfüzyona yol açmaktadır. Yine kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi, bulantı ve kusmaya neden olmaktadır, bu da dehidratasyona, asit-baz dengesizliklerine oluşmaktadır.Cerrahi hemşiresi dehidratasyonu intravenöz sıvılarla düzeltirken, aşırı sıvı yüklenmesini önlenmek amacı ile hastayı yakından izlemesi gerekmektedir. Yine belirli bozukluklarda ve tıbbi tedavilerle ilişkili sıvı ve elektrolit dengesizliği gelişme riskini öngörmek, dengesizliklerin belirti ve semptomlarını tanımak ve uygun girişimlerde bulunmak önemlidir. Bu bölümde; sıvıların, elektrolitlerin ve asit-baz dengesinin normal kontrolü, homeostaziyi bozan ve bunun sonucunda ortaya çıkan belirtileri, sıvı, elektrolit ve asit-baz dengesizliklerini yönetmede cerrahi hemşiresinin bakım girişimleri yer almaktadır. The care and treatment of many diseases affect fluid and electrolyte balance. Conceptually, these imbalances are often reflected by changes in perfusion, gas exchange, mobility and cognition. For example, in a patient with metastatic colon cancer, hypercalcaemia due to bone metastasis leads to severe muscle weakness and confusion. Chemotherapy used in cancer treatment causes nausea and vomiting, which leads to dehydration and acid-base imbalances. The surgical nurse should closely monitor the patient to prevent fluid overload while correcting dehydration with intravenous fluids. It is also important to anticipate the risk of developing fluid and electrolyte imbalances associated with certain disorders and medical treatments, recognise the signs and symptoms of imbalances and take appropriate interventions. This chapter covers the normal control of fluids, electrolytes and acid-base balance, the symptoms that disrupt homeostasis and the resulting symptoms, and the surgical nurse's care interventions in managing fluid, electrolyte and acid-base imbalances.