Cerrahi Girişim, Cerrahi Hemşiresi ve Cerrahi Hastası - Altınbaş, Yasemin; Kırtıl, İnci (Cerrahi Hemşireliği ve Bakım En İyi Bakım Uygulamaları, 2024)
İnsanlığın var olduğu süreçten bu yana cerrahi girişimler de var olmuştur. Cerrahi; insan organizmasında ortaya çıkan patolojik olayları durdurmak, hafifletmek ya da bazı parçaları çıkararak sorunu ortadan kaldırmak amacıyla yapılan, planlı anatomik değişimler olarak ele alınan tıp dalı’dır. Cerrahi hemşireliği, cerrahi girişim uygulanan hastalara kapsamlı bakım sağlamaya odaklanan özel bir hemşirelik alanıdır. Perioperatif hemşirelik olarak da tanımlanabilen cerrahi hemşireliği, ameliyat öncesi, sırası ve sonrasındaki hasta bakımını kapsamaktadır. Cerrahi girişim süreci boyunca hastaların güvenliğini ve refahını sağlamak için cerrahlar, anestezi uzmanları ve diğer sağlık uzmanlarıyla iş birliğini de içeren profesyonel rol ve sorumlulukları bulunmaktadır. Cerrahi hasta popülasyonu; farklı özelliklere, sağlık durumlarına, komorbiditelere ve cerrahi endikasyonlara sahip olabilmekte ve tüm bu özel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, perioperatif bakım için bireyselleştirilmiş ve özellikli yaklaşımlara gereksinim duymaktadır.Modern sağlık hizmetlerinin temel taşlarından biri olan cerrahi girişimler, invaziv teknikler yoluyla tıbbi durumların teşhis, tedavi veya yönetimini amaçlayan çok çeşitli yöntemleri kapsamaktadır. Zengin tarihi mirası ve cerrahi teknikler, anestezi ve perioperatif bakım alanlarındaki sürekli ilerlemeleriyle cerrahi uygulamalar, hasta sonuçlarının iyileştirilmesinde ve yaşam kalitesinin artırılmasında önemli bir rol oynamaya devam etmektedir. There have been surgical interventions since the beginning of humanity. Surgical; It is a branch of medicine that is considered as planned anatomical changes that are made to stop, or alleviate pathological events occurring in the human organism, or to eliminate the problem by removing some parts. Surgical nursing is a specialized field of nursing that focuses on providing comprehensive care to patients undergoing surgical procedures. Surgical nursing, which can also be defined as perioperative nursing, includes patient care before, during, and after surgery. Their professional roles and responsibilities include collaboration with surgeons, anesthesiologists, and other healthcare professionals to ensure the safety and well-being of patients throughout the surgical process. Surgical patient population: They may have different characteristics, health conditions, comorbidities, and surgical indications, and they require individualized and specific approaches for perioperative care to meet all these special needs.Surgical interventions, one of the cornerstones of modern healthcare, cover a wide range of methods aimed at diagnosing, treating, or managing medical conditions through invasive techniques. With its rich historical heritage and continued advances in surgical techniques, anesthesia, and perioperative care, surgical practices continue to play an important role in improving patient outcomes and enhancing quality of life.