İklim Değişikliğinin Dezavantajlı Gruplar Üzerindeki Etkileri - Yılmaz, Ülkü (İklim Değişikliği Sağlık ve Hemşirelik, 2024)
İklim değişikliği, hava sıcaklıklarında ve hava olaylarında uzun vadede meydana gelen değişimleri ifade etmektedir. İnsan sağlığı üzerinde bedensel ve ruhsal anlamda olumsuz etkilere sebep olan iklim değişikliği, dezavantajlı grupları daha kırılgan hale getirmektedir. Dezavantajlı gruplar içinde yer alan bebekler ve yaşlılar, hamileler, kronik hastalığa sahip olanlar, yaşlılar, yoksullar iklim değişikliğinin doğrudan ya da dolaylı etkilerinden daha fazla zarar görmektedirler. Sağlık problemi fazla, sakatlık dereceleri yüksek ve kronik hastalığı olan yaşlı ve yoksul kişiler iklim değişikliği etkileri ile baş etmede zorluk yaşamaktadır. Bu bölümde dünyada yaşanan iklim değişikliğinin dezavantajlı gruplar içinde yer alan yaşlılar, yoksullar ve kronik hastalığı olan bireyler üzerindeki etkisi açıklanmaktadır.