Aorta Hastalıklarında Patogenez ve Genetik - Seçen, Özlem (Aorta ve Hastalıkları, 2024)
Aort, sol ventrikülden pompalanan kanın arter yatağının her bir bölümüne dağıtılmasını sağlayan vücuttaki ana ve en büyük arterdir. Aort hastalıkları, geniş arteriyel hastalık yelpazesine sahiptir. Aort anevrizmaları, akut aortik sendromlar (aort diseksiyonu, intramural hematom, penetran aterosklerotik ülser), travmatik aort yaralanması, psödoanevrizma, aort rüptürü, genetik hastalıklar (Marfan sendromu vb.) ve aort koarktasyonu dahil olmak üzere konjenital anormallikler. Aort hastalığındaki patolojik değişiklikler, iki temel mekanizma yoluyla hastalığa yol açabilir: 1. Aterosklerozda olduğu gibi lümenin kademeli olarak daralması, tıkanması, tromboz veya emboli gibi ani daralma 2. Genişleme ve/veya yırtılmaya yol açan kan damarı duvarlarının zayıflaması (kistik medial nekroz, ateroskleroz veya inflamasyon nedeniyle aort duvarının patolojik olarak zayıflaması) Hipertansiyonun yanı sıra genetik, konjenital kalp hastalıkları, ateroskleroz ve inflamatuvar damar hastalığı risk faktörleridir. The aorta is the main and largest artery in the body, which distributes the blood pumped from the left ventricle to each part of the arterial bed. Aortic diseases cover a wide spectrum of arterial diseases. Congenital abnormalities, including aortic aneurysms, acute aortic syndromes (aortic dissection, intramural hematoma, penetrating atherosclerotic ulcer), traumatic aortic injury, pseudoaneurysm, aortic rupture, genetic diseases (Marfan syndrome, etc.) and aortic coarctation. Pathological changes in aortic disease can lead to disease through two primary mechanisms: 1. Gradual narrowing of the lumen, as in atherosclerosis, its occlusion, sudden narrowing, such as thrombosis or embolism 2. Weakening of blood vessel walls leading to expansion and/or rupture (pathological weakening of the aortic wall due to cystic medial necrosis, atherosclerosis or inflammation) In addition to hypertension, genetics, congenital heart diseases, atherosclerosis and inflammatory vascular disease are risk factors.