Yara İyileşmesi ve Tipleri - Erden, Sevilay; Kaya, Pınar (“Örnek Vakalarla” Yara Yönetimi, 2024)
Yara, dokunun zedeleyici bir neden sonucu anatomik ve fonksiyonel bütünlüğünün bozulması olarak tanımlanabilmektedir. Yara oluşması sonrası doku eski haline gelmek için yara iyileşmesi sürecini başlatmaktadır. Yara iyileşmesi, bütünlüğü bozulmuş dokuda hücresel ve biyokimyasal olayların gelişimi sonucu yeniden onarım olarak tanımlanmaktadır. Yara iyileşmesi inflamasyon, proliferasyon ve maturasyon olmak üzere birbiri içine geçmiş üç dönemden oluşmaktadır. Hemşirenin bu dönemlerde gelişen hücresel ve biyokimyasal tepkileri bilmesi komplikasyon yönetimine ve hemşirelik bakımına yön verebilecektir. Bu bölümde yara iyileşmesinin tipleri, dönemleri, komplikasyonları ve yara iyileşmesi dönemlerindeki hemşirelik bakımı anlatılacaktır.