Koroner Kollateral Dolaşımın Sınıflandırılması - Acar, Gamze; Şen, Furkan; Genç, Ömer (Aterosklerotik Koroner Arter Hastalığı ve Koroner Kollateral Dolaşımın Klinik Önemi, 2024)
Koroner arter hastalığı (KAH), dünya genelinde morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenlerinden biridir. KAH’ın patofizyolojisinde önemli bir rol oynayan koroner kollateraller, tıkanmış veya daralmış koroner arterlere alternatif kan akışı sağlayarak miyokardiyal iskemiye karşı koruma sunar. Bu kollateral dolaşımın varlığı ve derecesi, KAH'lı hastaların prognozunu belirlemede ve tedavi stratejilerinin planlanmasında kritik bir öneme sahiptir. Ayrıca, revaskülarizasyon ihtiyacının değerlendirilmesinde de belirleyici bir rol oynamaktadır. Rentrop, CFI ve Leipzig gibi sınıflama sistemleri, kollateral dolaşımın derecesini değerlendirerek klinik karar verme süreçlerini destekleyen önemli araçlar olarak öne çıkmaktadır. Coronary artery disease (CAD) is one of the leading causes of morbidity and mortality worldwide. Coronary collaterals, which play an important role in the pathophysiology of CAD, provide alternative blood flow to occluded or narrowed coronary arteries, thereby offering protection against myocardial ischemia. The presence and degree of this collateral circulation are crucial for determining the prognosis of patients with CAD and for planning treatment strategies. Additionally, they play a decisive role in assessing the need for revascularization. Classification systems such as Rentrop, CFI, and Leipzig emerge as important tools that support clinical decision-making processes by evaluating the degree of collateral circulation.