Koroner Kollateral Gelişimini Etkileyen Faktörler - Göksu, Muhammed Mert; Üredi, Günseli; Genç, Ömer (Aterosklerotik Koroner Arter Hastalığı ve Koroner Kollateral Dolaşımın Klinik Önemi, 2024)
Koroner kollateral gelişimi, kalp sağlığı açısından hayati öneme sahip bir adaptasyon mekanizmasıdır. Kollateral dolaşım, özellikle iskemik kalp hastalıklarında klinik sonuçları doğrudan etkileyen önemli bir faktördür. Bu kitap bölümünde, koroner kollateral gelişimini etkileyen başlıca faktörler ele alınarak, göğüs ağrısı (angina pektoris), sorumlu koroner arter tıkanıklığının derecesi, hipoksi, genetik yatkınlık, egzersiz ve ilaçların rolü detaylı bir şekilde incelenecektir. Ayrıca, kollateral dolaşımın fonksiyonel kapasitesi ve prognostik değeri ile klinik uygulamalara yansımaları da tartışılacaktır. Coronary collateral development is a crucial adaptive mechanism for heart health. Collateral circulation significantly impacts clinical outcomes, particularly in ischemic heart diseases. This section will explore the key factors influencing coronary collateral development, including chest pain (angina pectoris), the extent of coronary artery occlusion, hypoxia, genetic predisposition, exercise, and medication. Furthermore, we will delve into the functional capacity and prognostic value of collateral circulation, along with its implications for clinical practice.