Spinal Anestezi İle Sezeryan Doğum Sonrası Gelişen İntraventriküler Kanama, Olgu Sunumu - Muçuoğlu, Ali Osman (Nöroşirürji Nadir Vaka Sunumları, 2024)
Spinal anestezi, güvenli bir yöntem olmakla birlikte, postdural baş ağrısı gibi yaygın komplikasyonlara neden olabilir. Daha nadir görülen ciddi komplikasyonlardan biri de intrakraniyal kanamalardır. Bu olgu sunumunda, 30 yaşında bir kadın hastada, spinal anestezi sonrası gelişen izole sağ lateral ventrikül içi kanama vakası ele alınmıştır. Hastada operasyon sonrası başlayan baş ağrısı, nörolojik muayene ve beyin görüntülemeleriyle değerlendirildi. Beyin bilgisayarlı tomografisi ve manyetik rezonans görüntüleme ile sağ lateral ventrikülde kanama saptandı. Hastaya yakın nörolojik takip, yatak istirahati ve analjezik tedavi uygulandı. Takiplerinde nörolojik durumunda kötüleşme olmadı ve kanama geriledi. Bu vaka, spinal anestezi sonrası intraventriküler kanama gibi nadir bir komplikasyonu içermesi ve genç yaşta, ek risk faktörleri bulunmayan bir hastada gelişmesi açısından dikkat çekicidir. Spinal anestezi sonrası şiddetli ve dirençli baş ağrısı durumunda, intrakraniyal hemoraji riski göz önünde bulundurulmalı ve erken tanı ile tedavi sağlanmalıdır. Although spinal anesthesia is generally a safe procedure, it can lead to common complications such as post-dural headaches. A rarer but more serious complication is intracranial hemorrhage. This case report presents a 30-year-old female patient who developed an isolated right lateral intraventricular hemorrhage following spinal anesthesia. The patient experienced a headache after the procedure, which was assessed through neurological examination and brain imaging. A hemorrhage in the right lateral ventricle was identified via brain computer tomography and magnetic resonance imaging. The patient received close neurological monitoring, bed rest, and analgesic treatment. During follow-up, no neurological deterioration occurred, and the hemorrhage regressed. This case is noteworthy because it involves the rare complication of intraventricular hemorrhage after spinal anesthesia in a young patient without additional risk factors. In cases of severe and persistent headaches following spinal anesthesia, the risk of intracranial hemorrhage should be consid.