Omurilik (Omurga) ve Beyne Metastaz Yapan Nüks İntrakraniyal Hemanjiyoperisitoma: Vaka Sunumu - Can, Halil (Nöroşirürji Nadir Vaka Sunumları, 2024)
Hemanjiyoperisitomlar, kapillerleri çevreleyen ve Zimmerman perisitleri olarak bilinen kontraktil hücrelerden türeyen nadir, vasküler tümörlerdir. Yüksek nüks ve metastaz eğilimi gösteren oldukça agresif meningeal tümörlerdir. Çoğu meningeal hemanjiyoperisitom makroskopik olarak menenjiomlara benzer, ancak farklı histolojik özellikler gösterir. Önceki çalışmalarda, hemanjiyoperisitomlar menenjiomların anjioblastik bir varyantı olarak sınıflandırılmıştı, ancak daha sonra klinik ve histolojik olarak farklı antiteler olarak tanımlandılar. Hemanjiyoperisitomları menenjiomlardan ayırt etmek önemlidir, çünkü agresif yapıları nedeniyle farklı bir tedavi yaklaşımı gerektirirler. Bu çalışmada, omurga ve beyne metastaz yapan nadir bir nüks etmiş intrakraniyal hemanjiyoperisitom vakasını sunuyoruz. Hemangiopericytomas are rare, vascular tumors derived from pericytes which are the contractile cells surrounding capillaries and are known as Zimmerman pericytes. They are highly aggressive meningeal tumors with a tendency for high recurrence and metastases.Most meningeal hemangiopericytomas resemble meningiomas macroscopically, but with distinct histology. In previous studies, hemangiopericytomas were classified as an angioblastic variant of meningiomas, however, they were later identified as distinct entities clinically and histologically. It is crucial to distinguish hemangiopericytomas from meningiomas, because of their aggressive nature. In this study, we present a rare case of recurrent intracranial hemangiopericytoma with metastases to the spine and brain.