Antikoagülan ve Antitrombositik İlaç Kullanan Serebrovasküler Olay Yaşamış Hastalarda Ürolojik Operasyonların Yönetimi - Güzel, Abdullah; Hoşgeldi, Hilal Tuğba (Ürolojik Girişimlerde Antikoagülan ve Antiagregan Kullanan Hastaların Yönetimi, 2024)
Bu bölüm, antikoagülan ve antitrombositik ilaç kullanan serebrovasküler olay yaşamış hastalarda ürolojik operasyonların yönetimini ele almaktadır. Antikoagülasyon ve antitrombositik tedavisi, tromboz riskini azaltırken, cerrahi süreçlerde kanama komplikasyonlarını artırabilir. Bu nedenle, ürolojik müdahalelerin planlanmasında dikkatli bir değerlendirme gerekmektedir. Bölümde, antikoagülan ve antitrombositik tedavi alan hastalarda cerrahi öncesi, sırası ve sonrasında izlenecek stratejiler ve gerekli önlemler üzerinde durulmuştur. Bu tür hastalarda cerrahi risklerin değerlendirilmesi ve multidisipliner yaklaşımın önemi vurgulanmıştır. Sonuç olarak, uygun yönetim stratejileri ile hem tromboz hem de kanama komplikasyonlarının minimize edilebileceği sonucuna varılmıştır. This section examines the management of urological procedures in patients with a history of cerebrovascular events who are receiving anticoagulant and antiplatelet therapies. While these interventions are effective in mitigating thrombotic risk, they may simultaneously elevate the potential for hemorrhagic complications during surgical interventions. Consequently, a meticulous evaluation is imperative in the preoperative planning of such procedures. This section delineates the strategies and necessary precautions to be implemented before, during, and after surgery for patients undergoing anticoagulation and antiplatelet therapy. It underscores the critical importance of surgical risk assessment and the adoption of a multidisciplinary approach in patient management. The conclusions drawn indicate that appropriate management strategies can significantly reduce the incidence of both thrombotic and hemorrhagic complications.