Antikoagülan ve Antiagregan İlaç Kullanan Hastalarda Tur-M Operasyonu: Preop Hasta Hazırlık ve Postop Takip Süreci - Gerçek, Osman; Şenkol, Melih (Ürolojik Girişimlerde Antikoagülan ve Antiagregan Kullanan Hastaların Yönetimi, 2024)
Mesane kanseri, dünya çapında erkeklerde en çok teşhis edilen yedinci kanserdir ve her iki cinsiyet beraber ele alındığında onuncu sıradadır. Dünya çapında yaşa standardize edilmiş insidans oranı (100.000 kişi/yıl başına) erkeklerde 9,5 ve kadınlarda 2,4'tür (1). Mesane kanseri insidansı ve ölüm oranları, risk faktörleri, tanı ve tedavi uygulamaları, sağlık hizmetlerine erişim nedeni ile ülkeler arası farklılık göstermektedir. Sigara kullanımı mesane kanseri için en önemli risk faktörüdür. Mesane kanseri için ikinci en önemli risk faktörü ise Aromatik aminlere, polisiklik aromatik hidrokarbonlara ve klorlu hidrokarbonlara mesleki maruziyet olmakla; tüm vakaların yaklaşık %10'unu oluşturur. Diğer risk faktörleri arasında genetik, diyet alışkanlıkları, pelvik radyasyon, şiştozomiyaz enfeksiyonu, siklofosfamid ve pioglitazon kullanımı gibi birçok neden sayılabilir (2,3). Hematüri en sık görülen bulgudur. Ancak her zaman hematüri görülmeyebilir. Tanı ve tedavisinde görünür tüm lezyonları ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan işlem transüretral rezeksiyondur. Başarılı bir transüretral rezeksiyon için gerekli ameliyat öncesi adımlar uygun bir şekilde izlenilmelidir (4). Bladder cancer is the seventh most commonly diagnosed cancer in men and the tenth overall. The age-standardized incidence rates are 9.5 per 100,000 for men and 2.4 for women. Risk factors include smoking, occupational exposure to certain chemicals, genetic predisposition, dietary habits, pelvic radiation, schistosomiasis infection, and specific medications.The most common symptom is hematuria, which may not always be present. Transurethral resection is the standard procedure to remove visible lesions, and careful preoperative steps are essential for its success.