Antikoagülan-Antiagrean Kullanan Hastalarda Perkutan Nefrostomi Takılması; Preop Hasta Hazırlığı ve Hasta Takip Süreci - Özer Gökaslan, Çiğdem (Ürolojik Girişimlerde Antikoagülan ve Antiagregan Kullanan Hastaların Yönetimi, 2024)
Üriner sistem hastalıklarının tedavisinde, cerrahi tedavilere alternatif olarak minimal invaziv yöntemler gittikçe artan oranlarda uygulanmaktadır. Böbreğin toplayıcı sistemine görüntüleme yöntemleri kılavuzluğunda katater yerleştirilmesi işlemine perkütan kateter nefrostomi adı verilir (PKN).İşlem öncesi hazırlık aşamasında; Girişimsel Radyoloji Derneği Uygulama Komitesinin güncellediği kılavuzlarda, girişimsel radyoloji prosedürleri antiplatelet ve antikoagülan ilaçların kesilmesine yönelik kanama risklerine göre seviye 1'den seviye 3'e kadar sınıflandırır. Kılavuzda PKN, seviye 3 prosedürü olarak yer alır ve işlem öncesi International Normalized Ratio (INR)’nin 1,5'ten büyük olmamasını, aktive parsiyel tromboplastin zamanının (aPTT) normal standardın 1,5 katından büyük olmamasını ve trombosit sayısının en az 50.000 hücre/mL olmasını önerir. Kılavuza göre, kanama risklerini azaltmak için işlem öncesi kesilmesi gereken antikoagülan ve antiagreganlar da belirtmiştir. Perkütan nefrostomi tüpü takarken temel anatomik prensiplere uyulması kanama komplikasyonu oranını azaltmak açısından son derece önemlidir. İğnenin veya yerleştirilen kateterin boyutu kanama oranıyla ilişkili görünmemektedir. PKN, işlem öncesinde hastanın koagülopati durumuyla beraber böbrek ve bölge organ anatomisi birlikte değerlendirildiğinde hastanın kliniğinin düzelmesine katkısı olabilen başarı oranı yüksek ve güvenli bir yöntemdir. In the treatment of urinary system diseases, minimally invasive methods are increasingly being used as an alternative to major surgical approaches. The process of inserting a catheter into the collecting system of the kidney under the guidance of imaging methods is called percutaneous catheter nephrostomy (PCN).In the preparation phase before the procedure; In the guidelines updated by the Standards of Practice Committee of the Society of Interventional Radiology (SIR), interventional radiology procedures are classified from level 1 to level 3 according to bleeding risks for discontinuation of antiplatelet and anticoagulant drugs.In the guideline, PCN is included as a level 3 procedure and requires that the International Normalized Ratio (INR) before the procedure is not greater than 1.5, the activated partial thromboplastin time (aPTT) is not more than 1.5 times the normal standard, and the platelet count is at least 50,000 cells. It recommends /mL. According to the guide, it also states that anticoagulants and antiplatelets should be discontinued before the procedure to reduce bleeding risks. Compliance with basic anatomical principles when inserting a percutaneous nephrostomy tube is extremely important to reduce the rate of bleeding complications. The size of the needle or catheter inserted does not appear to be related to the bleeding rate.PCN is a very practical, safe and high-success option that can dramatically improve the patient's clinical condition when the patient's coagulopathy status, kidney and adjacent organ anatomy are carefully evaluated before the procedure.