Yeni Kuşak Antikoagülan ve Antiagregan İlaçlar ve Etki Mekanizmaları - Sarıcı, Haşmet; Uzun, Recep (Ürolojik Girişimlerde Antikoagülan ve Antiagregan Kullanan Hastaların Yönetimi, 2024)
Trombositlerin agregasyonu hayati önem taşıyan fizyolojik bir olaydır. Ancak bazı durumlarda patolojik bir hadiseye dönüşebilir. Bu tür durumların tedavisinde ve sonrasındaki takiplerinde antiagregan ve antikoagülan ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar bir takım patolojilere yol açan veya yol açabilecek pıhtılaşmaları engellerken kanamaya yatkınlık oluşturmaktadırlar. Aggregation of platelets is a vital physiological event. However, in some cases it can turn into a pathological event. Antiaggregant and anticoagulant drugs are used in the treatment and follow-up of such conditions. While these drugs prevent clotting that leads to or may lead to certain pathologies, they also create a tendency to bleed.