Antikoagulan Ve Antiagregan İlaçların Tarihsel Gelişimi ve Etki Mekanizmaları - Duran, Mustafa; Uğuz, Pirsu (Ürolojik Girişimlerde Antikoagülan ve Antiagregan Kullanan Hastaların Yönetimi, 2024)
Antiagregan ve antikoagülan ajanlar, 1930'lardan beri tıbbi tedavide önemli bir yer tutmaktadır. 1916'da unfraksiyone heparinin keşfi ile başlayan süreç, günümüzde yeni nesil oral antikoagülanların da kullanılmasıyla, trombotik olayların tedavisi ve önlenmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Antikoagülanlar, venöz tromboembolide hem tedavi hem de profilaksi amacıyla kullanılırken, antiagreganlar daha çok vasküler hastalıkların sekonder korunmasında kullanılır. Heparin, varfarin ve yeni nesil oral antikoagülanlar gibi çeşitli ilaçlar, farklı etki mekanizmalarıyla tromboz riskini azaltmak için kullanılır. Özellikle yeni nesil oral antikoagülanların kullanım kolaylığı ve monitörizasyon gerektirmemesi, bu ilaçların tercih edilmesini sağlamaktadır. Bu ajanların etkin ve güvenli kullanımı, hastaların tedavi süreçlerinde önemli bir yer tutmaktadır.