Sporcu Sağlığı ve Halk Sağlığı İlişkili Adli Tıp Uygulamaları - Ketenci, Hüseyin Çetin (Halk Sağlığında Güncel Derlemeler VI-Güz, 2024)
Geniş kitleler tarafından, amatör ya da profesyonel düzeyde yapılan sportif faaliyetler, sağlığa yönelik olumlu etkilerinin yanında, insanın bedensel sınırlarını zorlayabilmekte, yarışmacı, progresif özellikleri ve takviye ürün kullanımı gibi dış nedenler ile kazalara, beklenmedik yaralanmalara ve ölümlere neden olabilmektedir. Sporun, geçmişte yiyecek bulmak, av olmamak gibi doğal yaşam mücadelelerinin bir sonucu olarak ortaya çıkması akla yatkındır. Yaşam mücadelesi için yapılması gerekli olan bu fiziksel ve zihinsel eylemler, zaman içerisinde artan toplumsal refah seviyesi sayesinde, sportif faaliyetler olarak kurumsallaşarak bugünkü şeklini almıştır. Spor, birey ve toplum için sadece bedensel boyutta etkili olmakla kalmaz, kitleleri, ticari, ekonomik hatta siyasi açıdan etkiler. Bu nedenle, yarattığı toplumsal ve küresel etkileri nedeni ile de ‘Halk Sağlığı’ alanının önemli inceleme konuları arasında yer alır. Bu derlemede, spor esnasında meydana gelebilecek yaralanmalara ve ölümlere genel olarak değinilerek, doping kapsamına dahil edilen yasaklı maddelerin bir sporcu sorunu ve halk sağlığı sorunu olması açısından, kimyasal analizlerinin ve sporcular üzerinde yarattıkları etkilerin adli tıp pratiği yönünden incelenmesi amaçlanmıştır. Sports activities performed by large masses, amateur or professional, are beneficial to human health, but can also push the physical limits of humans, and can cause accidents and unexpected injuries and deaths due to external reasons such as competitive, progressive characteristics and use of supplements. It is plausible that sports emerged as a result of natural life struggles in the past, such as finding food and not being hunted. These physical and mental actions, which are necessary for the struggle for life, have institutionalized as sports activities and taken their current form over time thanks to the increasing level of social welfare. Sports are not only effective for individuals and society in a physical sense, they also affect the masses commercially, economically and even politically. Therefore, due to the social and global effects it creates, it is among the important research topics of the field of ‘Public Health’. In this review, injuries and deaths that may occur during sports are generally addressed, and in essence, it is aimed to examine the chemical analyses of prohibited substances, which are included in the scope of doping, as an athlete problem and a public health problem, and the effects they create on athletes in terms of Forensic Medicine practice.