Tip 1 Diyabetes Mellitusta Hemşirelik Bakımı - Avçin, Emel (Güncel Hemşirelik Çalışmaları VIII (Güz), 2024)
Tip 1 Diyabetes Mellitus pankreasta bulunan beta hücrelerinin harabiyetine bağlı ortaya çıkan insülin salgısının olmaması ya da yetersiz olması sonucu gelişen ve ömür boyu süren bir durumdur. Tip 1 DM, gelişen ve gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Tip 1 DM’nin sayısal olarak arttığı ve en riskli hastalıklar sıralamasında 3’üncü sırada olduğu bilinmektedir. Hastalığın başlama yaşı değişken olmakla beraber 5-7 yaş arası ve adölesan dönem en sık tanı alınan dönemlerdir. Çocuk ve ailesine verilen eğitim ve tedavi ile hayat boyu diyabet yönetimi sağlanabilir. Tip 1 DM tedavisi, kan glikoz seviyesinin takibi, tıbbi beslenme tedavisi ve yaşam boyu ekzojen insülin replasmanını gerekli kılmaktadır. Bu sebeple optimal glisemik kontrol sağlanması Tip 1 DM yönetimindeki temel ilkedir. Kötü glisemik kontrol kısa vadede hipoglisemi, hiperglisemi ya da diyabetik ketoasidoz gibi durumlara yol açarken, uzun vadede retinopati, nöropati ya da nefropati gibi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Diyabet yönetiminin köşe taşlarından biri olan diyabet hemşireleri bireysel izlem, insülin tedavisi, beslenme planı, fiziksel aktivite/egzersiz ve komplikasyonlar hakkında eğitimler vermektedir. Aynı zamanda çocuk ve ailesinden biri ihtiyaç duyduğunda ya da o konudaki eksiklik fark edildiğinde eğitim yinelenmelidir. Artan diyabetli birey sayısı ile birlikte diyabet hemşirelerinin sayısının artırılması, eğitimlerin toplum düzeyinde olması, hasta ve yakınları ile işbirliği içinde hareket edilmesi oldukça önemlidir. Type 1 Diabetes Mellitus is a lifelong condition that develops as a result of the absence or insufficient secretion of insulin due to the destruction of beta cells in the pancreas. Type 1 DM is a serious problem in developing and developing countries. It is known that Type 1 DM is increasing numerically and ranks 3rd among the most risky diseases. Although the age of onset of the disease is variable, 5-7 years of age and adolescence are the most frequently diagnosed periods. Lifelong diabetes management can be achieved with education and treatment given to the child and his/her family. Treatment of type 1 DM requires monitoring of blood glucose levels, medical nutrition therapy and lifelong exogenous insulin replacement. Therefore, optimal glycemic control is the main principle in the management of Type 1 DM. Poor glycemic control may lead to hypoglycemia, hyperglycemia or diabetic ketoacidosis in the short term, while in the long term it may lead to complications such as retinopathy, neuropathy or nephropathy. Diabetes nurses, one of the cornerstones of diabetes management, provide trainings on individual follow-up, insulin treatment, nutrition plan, physical activity/exercise and complications. At the same time, education should be repeated when the child and his/her family members need it or when a deficiency in that subject is noticed. With the increasing number of individuals with diabetes, it is very important to increase the number of diabetes nurses, to provide education at the community level, and to act in cooperation with patients and their relatives.