Yeni Hemşireler İçin Hasta Eğitimi ve Hasta Eğitim Stratejileri - Öz Gümüş, Kenan; Öz Üstün, Şevval (Güncel Hemşirelik Çalışmaları VIII (Güz), 2024)
Sağlık bakım sisteminin yapısının değiştiği, hastaların hastanede yatış sürelerinin kısaldığı, hasta ve ailesinin bakımla ilgili sorumluluklarının arttığı görülmektedir. Hasta eğitimi, hemşireliğin temel rolleri içeresinde yer almaktadır. Hemşirelerin eğitici rolü kapsamında yer alan hasta eğitimi ile bireylere yaşamlarını sağlıklı bir şekilde devam ettirmelerine yardımcı olmayı sağlayacak gerekli bilgi, tutum ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. Yeni hemşirelerin işe başladığında tedavi odaklı çalışmaları bu sürecin geri plana atılmasına sebep olmaktadır. Hasta eğitimi sürecinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için gerekli bazı yöntem ve stratejilerin kullanılmasını gerektirmektedir. Hasta eğitim süresinde kullanılacak yöntem ve stratejiler planlanırken hasta ve bakım vericilerin öğrenmeye yönelik tutum, alışkanlık ve isteklilikleri odak noktaya yerleştirilmelidir. Hasta eğitimi bir dizi öğretme ve öğrenme süreçlerinden oluşan faaliyetlerden meydana gelir. Yeni hemşirelerin etkili bir eğitim verebilmeleri için hemşirelik sürecini etkin kullanmaları, eğitimde kullanacakları yöntemleri, öğrenme alanlarını, etkili stratejileri, uygun araç-gereç kullanımını, iletişim tekniklerini de bilmeleri gerekmektedir. Kullanılabilecek yöntem ve stratejiler hakkında bilinçlendirilen yeni hemşirelerin zamanı ve sahip oldukları kaynakları etkin bir şekilde kullanarak etkili bir hasta eğitimi vermeleri amaçlanmaktadır. Yeni hemşirelerin bu stratejileri kullanarak yapacağı eğitimler, hasta/sağlıklı bireylerin sağlığın sürdürülmesi ve devamı, gerekli öz bakım ile ilgili sorumluluklarını yerine getirebilecek düzeye ulaşmasını sağlamada yardımcı olacaktır. It is seen that the structure of the health care system has changed, the length of hospitalisation of patients has shortened, and the responsibilities of patients and their families regarding care have increased. Patient education is one of the basic roles of nursing. Patient education, which is within the scope of the educational role of nurses, aims to provide individuals with the necessary knowledge, attitudes and skills to help them continue their lives in a healthy way. When new nurses start to work, their treatment-oriented work causes this process to be put on the back burner. In order for the patient education process to be carried out in a healthy way, it requires the use of some necessary methods and strategies. While planning the methods and strategies to be used in the patient education period, the attitudes, habits and willingness of patients and caregivers to learn should be placed at the focal point. Patient education consists of a series of activities consisting of teaching and learning processes. In order for new nurses to provide effective education, they need to use the nursing process effectively, know the methods they will use in education, learning areas, effective strategies, use of appropriate tools and equipment, and communication techniques. It is aimed that new nurses who are made aware of the methods and strategies that can be used can provide effective patient education by using their time and resources effectively. The trainings to be provided by new nurses using these strategies will help patients/healthy individuals to reach the level to fulfil their responsibilities related to the maintenance and continuation of health and necessary self-care.