Yetişkin Yoğun Bakımda Beyin Ölüm Gerçekleşen Hastada Hemşirelik Bakımı - Ersoy, Sıddıka; Aygün, Yasemin; Özkahraman Koç, Şükran (Güncel Hemşirelik Çalışmaları VIII (Güz), 2024)
Organ transplantasyonu, son dönem organ yetmezliklerinin tedavi seçeneği olarak tüm dünyada yaygın olarak uygulanmaya başlanmış bir cerrahi tedavi girişimdir. Ancak organ bağışçı oranında azlığı modern tıpta ciddi bir sorun haline gelmektedir. Yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan hastanın potansiyel bağışçıları gerçek bağışçılara dönüştürme yeteneği, tedavi ve bakımı üstlendiği yoğun bakım hemşirelere ve kesin tanıyı koymada ise doktorlara düşmektedir. Potansiyel organ donörünün hemşirelik bakımı karmaşık bir süreçtir. Her zamankinden daha fazla bilgi, beceri ve manevi yeterlilik gerektirir. Bu makalede, yoğun bakım ünitesi ve hemşirelerin tanımı, beyin ölümü tanımı, organ nakli sürecinin her adımında yer alan hemşirelerin olası donör bakımı, takibi, dikkat edilmesi gereken konular ve organ korumaya yönelik tedaviler açıklamıştır. Organ transplantation is a surgical treatment intervention that has become widely used all over the world as a treatment option for end-stage organ failure. However, the low rate of organ donors in modern medicine is a serious problem. The ability of the patient in the intensive care unit to transform potential donors into real donors falls on the intensive care nurses, who undertake the treatment and care, and on the doctors to make the definitive diagnosis. Nursing care of a potential organ donor is a complex process. It requires more knowledge, skills and moral competence than ever before.In this article, the definition of the intensive care unit and nurses, the definition of brain death, possible donor care and follow-up of nurses involved in every step of the organ transplantation process, issues to be considered and treatments for organ preservation are explained.