Adölesan Gebelikler ve Kültürel Yaklaşımlar İle Ebe/Hemşirenin Rolü - Cangöl Söğüt, Seda; Garip, Sevgi (Güncel Hemşirelik Çalışmaları VIII (Güz), 2024)
Adölesan dönem, geniş anlamıyla bireyin çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olarak tanımlanır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler de adölesan gebelikler çok önemli bir toplum salığı sorunu yaratmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, her yıl 15-19 yaş arası 21 milyon adölesan kız çocuğu gebelik yaşamakta ve bu kızların, %50’si istenmeyen olacak şekilde, 12 milyon doğum gerçekleştirdiği tahmin edilmektedir. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’nın (TNSA) son güncel araştırmasına göre, adölesanların toplam nüfusa oranı %16 olup adölesan doğurganlık oranı %4 olarak kayda geçmiş ve 19 yaşındaki kadınların %10’u ya anne olmuştur ya da gebedir. Adölesan gebelikler; preeklampsi, anemi, enfeksiyon, yetersiz kilo alımı, erken membran yırtılması gibi sorunların yanı sıra kadınların eğitimi, sosyal ve ekonomik gelişimlerinin önünde bir engel oluşturmaktadır. Yenidoğanlar açısından da doğumsal malformasyon, erken doğum, düşük doğum ağırlığına neden olmaktadır. Araştırmalar adölesan gebeliklerin oluşmasında, eğitim, iş, sosyo-ekonomik ve evlilik durumu, aile planlaması yöntemleri konusunda bilgi yetersizliği, okul ve aile tarafından cinsel sağlık/ üreme sağlığı konusunda yetersiz bilgi eksikliğinden kaynaklandığını belirtmektedir. Sonuç olarak; adölesanların erken yaşta evlenmesi önlenmelidir. Bu bakımdan birinci basamak sağlık hizmetlerinde ilk karşılaşılan sağlık profesyonellerinden biri olan ebe/hemşirelere önemli görevler düşmektedir. Danışmanlık hizmetleri verilerek, ulusal eğitim kampanyaları düzenlenerek, kitle iletişim araçları ile farkındalık sağlanmalıdır. Adölesan gebeliklerin önlenmesi konusundaki çalışmalara ağırlık verilmelidir. Adolescence is broadly defined as the period of transition of an individual from childhood to adulthood. Adolescent pregnancies pose a significant public health problem in both developed and developing countries. According to the World Health Organization (WHO), each year 21 million adolescent girls between the ages of 15 and 19 experience pregnancy, and it is estimated that these girls have 12 million births, 50% of which are unintended. According to the latest research of the Turkey Demographic and Health Survey (TDHS), the ratio of adolescents to the total population is 16%, the adolescent fertility rate is recorded as 4%, and 10% of 19-year-old women are either mothers or pregnant. Adolescent pregnancies pose problems such as preeclampsia, anemia, infection, inadequate weight gain, and premature rupture of membranes, as well as an obstacle to women's education, social and economic development. In terms of newborns, it causes congenital malformations, premature birth and low birth weight. Research indicates that adolescent pregnancies are caused by lack of education, work, socio-economic and marital status, lack of information about family planning methods, and inadequate information about sexual/reproductive health by schools and families. As a result; early marriage of adolescents should be prevented. In this respect, midwives/nurses, who are one of the first health professionals encountered in primary health care services, have important duties. Awareness should be raised through mass media by providing consultancy services, organizing national education campaigns, and focusing on studies on preventing adolescent pregnancies.