Yaşlı Kadınlarda Cinsel Sağlık ve Hemşirelik Yaklaşımı - Yakıt Ak, Eda; Akdemir, Arzu (Güncel Hemşirelik Çalışmaları VIII (Güz), 2024)
Nüfusun giderek yaşlanması dünya çapında gözlemlenen bir olgudur. Bu durum doğum ve ölüm oranlarındaki azalma ve beklenen yaşam süresindeki artış başta olmak üzere bazı sağlık göstergelerindeki değişimin bir yansımasıdır. Yaşam boyunca kadınlarda görülen fiziksel değişimler, erkeklere göre daha belirgindir. Hormonlarda azalma, kronik hastalıklar, beden imajı ve benlik saygındaki değişim kadınlar üzerinde yaşlanmanın bazı etkilerindendir. Yaşam döngüsündeki bu keskin değişimler alışılagelmiş cinsel yaşamı da değiştirmektedir. Yaşlanmanın fizyolojik özelliklerini anlamak, yaşlı kadınların cinselliklerinden daha memnun olmalarını sağlayabilir. Yaşlılık döneminde cinsel yaşamın sürdürülmesinin sağlık üzerindeki olumlu etkisi bilinse de toplum ve sağlık profesyonelleri tarafından önem verilen bir konu değildir. Bilgi ve danışmanlık yetersizliği ve toplumun önyargıları gibi pek çok husus yaşlıların cinselliği deneyimleme biçimini etkilemektedir. Hemşirelerin en önemli görevleri arasında olan bilgi sağlama ve danışmanlık verme rolü bu noktada önemlidir. Yaşlı kadınların cinsel sorunlarını anlamak ve çözümünde rehberlik etmek toplumda giderek artması olası olan yaşlanmaya bağlı cinsel sorunların çözümü için önem arz etmektedir.