Kronik Ağrı ve Mindfulness Meditasyon - Yıldız, Yasemin (Güncel Genel Dahiliye Çalışmaları VII-Güz, 2024)
Ağrı kişiden kişiye farklı deneyimlenen ve tedavisinde multidisipliner tedaviyiı gerektiren bir semptomdur. Kronik ağrı klinik olarak 3-6 aydan uzun süren ağrıyı tanımlamaktadır. Kronik ağrı etiopatogenezinde organik patolojiler kadar, bilişsel ve duygusal faktörler, proinflamatuar sitokinler, kortizol de rol oynamaktadır. Mindfulness meditasyon kişinin andaki içsel ve dışsal deneyimlerinin farkındalığını temel alan bir pratiktir. Mindfulness meditasyon kronik ağrı tedavisinde depresyon, anksiyete, ağrı katastrofisi ve metakognitif inançlar gibi psikolojik komorbiditeleri iyileştirerek etkili olabilir. Mindfulness meditasyon’un kronik ağrı üzerindeki iyileştirici etkisine ile ilgili Kalp Hızı Değişkenliği (HRV), proinflamatuar sitokinler ve kortizol düzeyindeki değişimler aracılık edebilir. Pain is a symptom that is experienced differently from person to person and requires multidisciplinary treatment. Chronic pain is clinically defined as pain that lasts longer than 3-6 months. Cognitive and emotional factors, proinflammatory cytokines and cortisol as well as organic pathologies play a role in the etiopathogenesis of chronic pain. Mindfulness meditation is a practice based on awareness of one's own inner and outer experiences in the moment. Mindfulness meditation may be effective in the treatment of chronic pain by improving psychological comorbidities such as depression, anxiety, pain catastrophizing, and metacognitive beliefs. The healing effect of mindfulness meditation on chronic pain may be mediated by changes in heart rate variability (HRV), proinflammatory cytokines and cortisol levels.