Çocuk Diş Hekimliğinde Eksiltmeli Üretim Teknolojisi - Özbak, Beril; Aktaş, Nagehan (Güncel Pedodonti Çalışmaları V (Güz), 2024)
Bu bölüm, çocuk diş hekimliğinde eksiltmeli üretim teknolojilerinin kullanımını ele almaktadır. Eksiltmeli üretim, frezeleme teknolojisi olarak bilinen, daha büyük bir bloktan malzemenin çıkarılması yoluyla restorasyonların üretildiği bilgisayar kontrollü bir üretim sürecidir. Bu yöntem, başta seramik, kompozit, metal veya hibrit bloklar kullanılarak hassas, verimli ve kişiye özel dental restorasyonlar üretebilme yeteneğiyle öne çıkmaktadır. Eksiltmeli üretimin klinikte üç ana uygulama alanı tanımlanmaktadır: hasta başı üretim, laboratuvar temelli üretim ve dış kaynaklı merkezi üretim. Bu teknolojinin avantajları arasında tedavi süresinin kısalması, çoklu ziyaretlerin ortadan kalkması ve materyal ile tasarım üzerinde yüksek düzeyde kontrol sağlanması yer alır. Bu da estetik ve fonksiyonel açıdan optimum sonuçlar elde edilmesini sağlar. Ancak, ekipmanların yüksek maliyeti, uzmanlık gerektirmesi ve atık oluşumu gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Çocuk diş hekimliğinde, eksiltmeli üretim teknolojisi prefabrike kronların sınırlamalarının üstesinden gelmek için yaygın olarak kullanılmakta, kişiye özel estetik ve fonksiyonel restorasyonlar sunmaktadır. Bölümde ayrıca, bu sistemlerde yaygın olarak kullanılan seramikler, polimerler ve kompozit reçineler gibi malzemeler ve bunların mekanik özellikleri ile klinik performanslarını karşılaştıran güncel çalışmalar vurgulanmaktadır. This chapter discusses the application of subtractive manufacturing technologies in pediatric dentistry. Subtractive manufacturing, known as milling technology, is a computer-controlled production process where material is removed from a larger block to produce restorations. This method, primarily used with ceramic, composite, metal, or hybrid blocks, has proven to be highly accurate, efficient, and capable of producing custom dental restorations. Three main clinical applications of subtractive manufacturing are identified: chairside production, laboratory-based production, and outsourced centralized manufacturing. The advantages of this technology include reduced treatment time, elimination of multiple visits, and a high level of control over the material and design, allowing for optimal esthetics and functionality. However, disadvantages include the high cost of equipment, the need for specialized skills, and waste generation. In pediatric dentistry, subtractive manufacturing is increasingly used to overcome the limitations of prefabricated crowns, allowing for custom, esthetic, and functional restorations. The chapter highlights various materials, including ceramics, polymers, and composite resins, commonly used in these systems, along with recent studies comparing their mechanical properties and clinical performance in pediatric dental applications.