Çocuk Diş Hekimliğinde Dijital Ölçü ve Ağız İçi Tarayıcılar - Özbak, Beril; Aktaş, Nagehan (Güncel Pedodonti Çalışmaları V (Güz), 2024)
Bu bölüm, pediatrik diş hekimliğinde dijital ölçülerin ve ağız içi tarayıcıların rolünü inceler. Dijital teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, diş hekimliği uygulamaları klinik sonuçları ve hasta deneyimini iyileştirmek için modern araçları benimsiyor. Dijital ölçüler, geleneksel ölçü tekniklerine olan ihtiyacı ortadan kaldıran önemli bir gelişmeyi temsil eder. Bu teknoloji, özellikle geleneksel yöntemlerin rahatsızlığa neden olabileceği pediatrik hastalarda hassas ve konforlu bir alternatif sunar. Ağız içi tarayıcılar, dişlerin ve ağız dokularının son derece doğru 3B görüntülerini yakalayarak, klinisyenlere özel diş restorasyonları oluşturmak için gerekli verileri sağlar. Bu tarayıcılar, gerçek zamanlı veri toplama, gelişmiş hasta iletişimi ve iyileştirilmiş klinik verimlilik gibi avantajlar sunar. Dijital ölçüler ayrıca işlem süresini azaltır, geleneksel ölçülerle ilişkili hataları en aza indirir ve hasta memnuniyetini artırır. Çalışmalar, dijital ölçülerin pediatrik hastalar tarafından iyi tolere edildiğini ve invaziv olmayan yapıları nedeniyle genellikle geleneksel yöntemlere tercih edildiğini göstermiştir. Bölüm, pediatrik bakımda dijital diş hekimliğinin artan önemini vurgular ve çocuklarda doğru teşhis, tedavi planlaması ve hasta iletişimi için ağız içi tarayıcıların kullanılmasının avantajlarını gösteren çeşitli klinik çalışmaları inceler. This chapter explores the role of digital impressions and intraoral scanners in pediatric dentistry. With the advancement of digital technology, dental practices are adopting modern tools to improve clinical outcomes and patient experience. Digital impressions represent a key development, eliminating the need for traditional impression techniques. This technology offers a precise and comfortable alternative, especially in pediatric patients where traditional methods can cause discomfort. Intraoral scanners capture highly accurate 3D images of the teeth and oral tissues, providing clinicians with the necessary data to create custom dental restorations. These scanners offer benefits such as real-time data collection, enhanced patient communication, and improved clinical efficiency. Digital impressions also reduce procedural time, minimize errors associated with traditional impressions, and increase patient satisfaction. Studies have shown that digital impressions are well-tolerated by pediatric patients and are often preferred over traditional methods due to their non-invasive nature. The chapter highlights the growing importance of digital dentistry in pediatric care and examines various clinical studies that demonstrate the advantages of using intraoral scanners for accurate diagnoses, treatment planning, and patient communication in children.