Pediatrik Obstrüktif Uyku Apne Sendromu ve Çocuk Diş Hekimlerinin Erken Tanıdaki Rolü - Çarıkçıoğlu, Burak (Güncel Pedodonti Çalışmaları V (Güz), 2024)
POUA, uyku sırasında tekrarlayan hava yolu tıkanıklıklarıyla karakterize edilir ve çocukların uyku kalitesini, büyümesini ve gelişimini olumsuz etkileyebilir. En yaygın neden adenotonsiller hipertrofi olup, obezite önemli bir risk faktörüdür. Çocuk diş hekimleri, POUA belirtilerini tanıyarak hastaları tıbbi birimlere yönlendirmede kritik bir rol oynar. Erken tanı ve müdahale, uzun vadeli sağlık sorunlarının önlenmesinde önemlidir ve diş hekimleri ile tıp uzmanları arasındaki işbirliği hasta sonuçlarını iyileştirebilir. POUA is characterized by repeated episodes of airway obstruction during sleep, which can negatively impact a child's sleep quality, growth, and development. The most common cause is adenotonsillar hypertrophy, while obesity is a significant risk factor. Pediatric dentists are crucial in recognizing POUA symptoms and referring patients for medical evaluation, which can help prevent long-term complications. Early detection and intervention, particularly through interdisciplinary collaboration between dentists and medical professionals, are essential for improving patient outcomes.