Çocuk Diş Hekimliğinde Çocuk İstismar ile İhmalinin Belirti ve Risklerinin Değerlendirilmesi - Uğurbekler Hündü, Elif; Mustuloğlu, Şeyma (Güncel Pedodonti Çalışmaları V (Güz), 2024)
Çocuk istismarı ve ihmali, çocukların fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişimini olumsuz etkileyen önemli bir toplumsal sorundur. İstismarın fiziksel belirtileri sıklıkla orofasiyal bölge (ağız, yüz ve çene bölgesi) üzerinde görülür. Çocuk diş hekimleri, çocukların baş ve yüz bölgelerinde oluşan yaralanmaları erken dönemde fark edebilir. Ayrıca çocuğun temel fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanmaması olarak tanımlanan çocuk ihmali durumları ile de (çocuğun yeterli beslenememesi, tıbbi bakımının ihmal edilmesi) rutin muayene ve işlemler sırasında sıklıkla karşılaşabilir. Türkiye'de diş hekimlerinin istismarı bildirme yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu nedenle çocuk diş hekimleri, çocuk istismarı ve ihmali vakalarında kritik rollerinin farkında olmalı ve bu konularda yeterli bilgi ve farkındalık düzeyine sahip olmalıdır. Child abuse and neglect are significant societal issues that negatively affect the physical, psychological, and social development of children. Physical signs of abuse are often seen in the orofacial region (mouth, face, and jaw area). Pediatric dentists can detect injuries in the head and face regions of children at an early stage. Additionally, cases of child neglect, defined as the failure to meet the child’s basic physical and emotional needs (such as inadequate nutrition or neglected medical care), are frequently encountered during routine examinations and procedures. In Turkey, dentists are legally required to report abuse. Therefore, pediatric dentists should be aware of their critical role in cases of child abuse and neglect and should possess sufficient knowledge and awareness on these issues.