3D Yazıcıların Pedodontideki Yeri - Dündar, Merve; Öztürk, Zeynep (Güncel Pedodonti Çalışmaları V (Güz), 2024)
Teknolojik gelişmeler hızla ilerlemekte ve üretim, sağlık sektörü, sanayi gibi alanlara entegre edilmektedir. Diş hekimliğinde yaygın biçimde kullanılmaya başlayan 3D yazıcılar kişisel olarak oluşturulan ya da herhangi bir yerden hazır olarak bulunan üç boyutlu modelin, katı bir şekilde 3D yazıcıdan çıktısının alındığı teknolojik işlemdir. Bu üretim biçimi pedodonti, protetik diş tedavisi, ortodonti, cerrahi, oral radyoloji, restoratif diş tedavisi gibi diş hekimliğinin faklı uzmanlık alanlarında yeni tedavi ve tanı yöntemleri geliştirilmesine ve uygulanmasına katkıda bulunmuştur. Pedodontide 3D yazıcılar; preklinik eğitimi, yer tutucu ve aparey yapımı, çocuk protezi yapımı gibi alanlarda kullanılmaktadır. Mevcut bilgi ve birikimler gelişmekte olan teknolojiyle entegre edildiğinde diş hekimlerine doğru ve etkili tedavi biçimlerini daha rahat uygulayabilme; hastalara ise farklı tedavi seçeneklerine sahip olma ve uygulan tedaviden alacakları memnuniyet oranını arttırabilme imkanını sağlayacaktır. Technological advancements are progressing rapidly and are being integrated into fields such as production, healthcare, and industry. 3D printers, which have become widely used in dentistry, are a technological process in which a three-dimensional model, either custom-made or obtained from any source, is printed as a solid object. This production method has contributed to the development and application of new treatment and diagnostic methods in various dental specialties, such as pediatric dentistry, prosthetic dentistry, orthodontics, surgery, oral radiology, and restorative dentistry. In pediatric dentistry, 3D printers are used in areas such as preclinical education, space maintainer and appliance fabrication, and the creation of pediatric prosthetics. When existing knowledge and experience are integrated with developing technology, it provides dentists with the ability to apply correct and effective treatment methods more easily, while offering patients a wider range of treatment options and increasing their satisfaction with the treatment received.