Çocuklarda Molar Keser Hipomineralizasyonu Genel Bir Bakış - Şahin, Meryem (Güncel Pedodonti Çalışmaları V (Güz), 2024)
Dişin minesinde meydana gelen defektler, kalıtsal, edinilmiş, lokal ve sistemik olarak birçok etiyolojik faktöre bağlıdır. Ve bu defektler, mine oluşumu sırasında ameloblastların etkilenmesiyle oluşmakta; amelogenezin başlangıç aşamasında meydana geldiğinde mine hipoplazisi ile sonuçlanırken; olgunlaşma aşamasındaki kusurlar mine hipomineralizasyonuyla sonuçlanmaktadır. Dünya genelinde yaygın olarak görülen ve her altı çocuktan birini etkilediği tahmin edilen ‘Molar keser hipomineralizasyonu (MKH)’, daimi molar ve keser dişlerin minesinde hipomineralizasyona sebep olan bir diş doku defektidir. Mine hafiften şiddetliye, asimetrik yoğunlukta ve opasitenin renk tonu beyazdan sarı/kahverengiye kadar değişen şekilde etkilenmiştir. Etkilenen diş sayısı, potansiyel sistemik rahatsızlığın meydana geldiği zamanla ilişkili bulunmuş; pre-peri-post natal dönemde sağlık problemi yaşayan çocuklarda artan bir şekilde daha fazla dişin etkilendiği görülmüştür. Diş dokularının morfolojik ve yapısal özellikleri ile kronik ağrı geçmişi sebebiyle bu dişlerin restorasyonu zordur; bu yüzden erken tanı ve tedavinin önemi büyüktür. Mine yıkımının ve çürüklerinin önlenmesinden, aşırı duyarlılık ve ağrının yönetimine, koruyucu ve restoratif tedavilerden erken diş çekimine kadar uzanan geniş bir tedavi yöntemi skalası mevcuttur. MKH tanısı konulan çocuk hastada lezyonların türü, sayısı, çürük riski, hassasiyet derecesi ve tedavi ihtiyacının belirlenmesinin ardından hastanın yaşı ve kooperasyonu gibi faktörler göz önünde bulundurularak kişiye özgü bir tedavi planı yapılmalıdır. Defects occurring in the enamel of the tooth depend on many etiological factors such as hereditary, acquired, local and systemic. And these defects are formed by the effect of ameloblasts during enamel formation; when it occurs in the initial stage of amelogenesis, it results in enamel hypoplasia; while defects during the maturation stage result in enamel hypomineralization. ‘Molar incisor hypomineralization (MIH)’, which is commonly seen worldwide and is estimated to affect one in every six children, is a dental tissue defect that causes hypomineralization in the enamel of permanent molars and incisors. The enamel is affected from mild to severe, with asymmetrical density and the color tone of the opacity varies from white to yellow/brown. The number of affected teeth was found to be related to the time when the potential systemic disorder occurs; it was observed that more teeth were affected in children who had health problems in the pre-peri-post natal period. Restoration of these teeth is difficult due to the morphological and structural characteristics of the dental tissues and the history of chronic pain; therefore, early diagnosis and treatment are of great importance. There is a wide range of treatment options, from preventing enamel destruction and caries to managing hypersensitivity and pain, from preventive and restorative treatments to early tooth extraction. After determining the type and number of lesions, caries risk, degree of sensitivity and need for treatment in a child diagnosed with MIH, a personalized treatment plan should be developed, taking into account factors such as the patient's age and cooperation.