Ortognatik Cerrahi Tedavide Ameliyat Zamanlaması ve Hasta Seçim Kriterleri - Saraç Kale, Halime; Çoban, Gökhan (Güncel Ortodonti Çalışmaları IV-Güz, 2024)
Dentofasiyal anomaliler ve maloklüzyonlar genellikle gelişimdeki bozukluklar sonucunda ortaya çıkmaktadır. İskelet yapılarının hareketi, yüz estetiğindeki değişimlerin en önemli sebeplerinden biri olması, ortognatik cerrahiyi ön plana çıkarmaktadır. Yüz ve çenedeki değişimin yanı sıra fonksiyonel bir oklüzyon elde edilmesi de hastaların sağlığını olumlu etkilemektedir. Gelişen teknikler ve tecrübeler sonucunda ortognatik cerrahiye yönelik istek de gün geçtikçe artmaktadır. Tüm bu olumlu sonuçların yanı sıra ortognatik cerrahi hastalarının en büyük motivasyon kaybı tedavi süresi ve ameliyat zamanlamasıdır. Önce cerrahi veya sadece cerrahi protokolleri her ne kadar tedavi süresini kısaltsa da bu endikasyonlar için sınırlamalar mevcuttur. Bu bölümde ise ortognatik cerrahinin zamanlama tipleri, limitasyonları, endikasyonları, dezavantaj ve avantajları hakkında bilgi vermektir. Dentofacial anomalies and malocclusions usually occur as a result of developmental disorders. The fact that the movement of skeletal structures is one of the most important reasons for changes in facial aesthetics brings orthognathic surgery to the forefront. In addition to the change in the face and jaw, obtaining a functional occlusion also positively affects the health of patients. As a result of the developing techniques and experiences, the desire for orthognathic surgery is increasing day by dayIn addition to all these positive results, the biggest loss of motivation of orthognathic surgery patients is the duration of treatment and the timing of surgery. Although surgery first or only surgical protocols shorten the treatment time, there are limitations for these indications.This section provides information about the timing, types, limitations, indications, disadvantages and advantages of orthognathic surgery.