Retina Ven Tıkanıklıkları Tedavisinde İntravitreal Deksametazon İmplant Sonuçları - Bilici, Serdar; Şermet, Figen (Göz Hastalıklarında Güncel Çalışmalar VI-Güz, 2024)
Retina ven tıkanıklıkları (RVT), dünyada görme kaybının önde gelen nedenlerinden biridir. RVT'ye bağlı makula ödemi (MÖ) tedavisinde intravitreal deksametazon implantı önemli bir tedavi seçeneğidir. Bu kitap bölümü, intravitreal 0,7 mg deksametazon implantının etkinlik ve güvenlilik sonuçlarını incelemektedir. Çalışmaya, RVT'ye bağlı MÖ tedavisi için deksametazon implantı uygulanan ve en az 6 ay takip edilen 71 hasta dahil edilmiştir. Sonuçlar, implantasyon sonrası ortalama görme keskinliğinde 10,9 harf kazanımı ve santral makula kalınlığında 432,7 mikron azalma ile başarılı bulunmuştur (p<0,0001). Tedavi süresince görme keskinliğinde 15 harf ve üzeri kazanım oranı %40,8, 10 harf ve üzeri kazanım oranı %63,4'tür. Deksametazon implantı, hızlı etki göstermekte ancak nüks riski nedeniyle 6 aydan önce tekrar uygulama gerektirebilmektedir. Yan etkiler arasında göz içi basınç artışı ve katarakt progresyonu gözlemlenmiş olup, bu yan etkiler kontrol altına alınabilmiştir. Bölüm, RVT'ye bağlı MÖ tedavisinde deksametazon implantının güvenli ve etkili bir tedavi seçeneği olduğunu vurgulamaktadır. Ayrıca, deksametazon implantı ile diğer tedavi yöntemlerinin karşılaştırıldığı daha geniş vaka serilerine dayanan uzun süreli prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Retinal vein occlusions (RVO) are one of the leading causes of vision loss worldwide. Intravitreal dexamethasone implants are a key treatment option for macular edema (ME) secondary to RVO. This book chapter evaluates the efficacy and safety of intravitreal 0.7 mg dexamethasone implants. The study included 71 eyes of 71 patients treated with dexamethasone implants for RVO-related ME, with a follow-up of at least six months. Results showed a mean gain of 10.9 letters in best-corrected visual acuity (BCVA) and a mean decrease of 432.7 microns in central macular thickness (CMT) after treatment (p<0.0001). The cumulative rate of patients gaining 15 letters or more was 40.8%, while 63.4% gained at least 10 letters. Dexamethasone implants provided rapid improvement, but recurrence typically required retreatment within six months. Adverse effects included elevated intraocular pressure (IOP) and cataract progression, both of which were manageable. This chapter highlights the efficacy and safety of dexamethasone implants as a reliable treatment option for ME due to RVO. Additionally, there is a need for further prospective studies comparing dexamethasone implants with other treatment modalities, such as grid laser photocoagulation, IVTA, and intravitreal anti-VEGF, in larger case series over longer durations.