Canlı Vericili Karaciğer Nakli Sonrası Erken Re-Laparatomi: Nedenler, Risk Faktörleri ve Sonuçlar - Barut, Bora (Güncel Genel Cerrahi Çalışmaları VI-Güz, 2024)
Karaciğer nakli, son dönem karaciğer hastalıkları, primer karaciğer tümörleri ve fulminan karaciğer yetmezliği tedavisinde altın standart yöntemdir. Canlı vericili karaciğer nakli (CVKN) sonrası oluşan postoperatif komplikasyonlar, sgreftin özelliklerine, cerrahi tekniğe, alıcıda eşlik eden problemlere ve immünsüpresif tedavi gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Primer non-fonksiyon, akut T hücre aracılı rejeksiyon, kanama, enfeksiyon, vasküler komplikasyonlar ve safra yolu komplikasyonları en sık görülen erken dönem komplikasyonlar arasındadır.CVKN sonrası ilk 30 gün içinde ortaya çıkan komplikasyonlar nedeniyle yapılan re-laparatomiler erken laparatomi olarak adlandırılır. CVKN sonrası erken re-laparatomi, hastaların %9.2-24.3’ ünde gerçekleştirilmektedir ve en sık postoperatif 1. gün yapılmaktadır. Erken re-laparatomilerin %70’i cerrahi tekniğe, %21’i ise hastaya bağlı nedenlerden ötürü gelişmektedir. Yüksek Model for End Stage Liver Disease (MELD) skoru, geçirilmiş karın cerrahisi öyküsü, massif asit varılığı, koaugülopati, uzamış ameliyat süresi, massif intraopetatif kanama, hastada ek ciddi hastalık öyküsü, hepatik ensefalopati, portal hipertansiyon CVKN sonrası erken laparatomi için başlıca risk faktörleridir. Postpopetarif kanama, vasküler komplikasyonlar (hepatik arter trombüsü, portal ven trombüsü ve hepatik venöz drenaj sorunları), biliyer komplikasyonlar, intraabdominal bilioma ve apse CVKN sonrası en sık relaparatomi nedenleridir. Erken re laparatomi greft ve hasta sağ kalaımını olumsuz etkileyen bir durumdur. Liver transplantation is the gold standard method for the treatment of end-stage liver disease, primary liver tumors, and fulminant liver failure. Postoperative complications after living donor liver transplantation (LDLT) depend on various factors such as the characteristics of the graft, surgical technique, concomitant problems in the recipient, and immunosuppressive therapy. Primary non-function, acute T-cell mediated rejection, bleeding, infection, vascular complications, and biliary tract complications are among the most common early complications.Re-laparotomies performed due to complications that occur within the first 30 days after LDLT are called early laparotomies. Early re-laparotomy after LDLT is performed in 9.2-24.3% of patients and is most frequently performed on the first postoperative day. 70% of early re-laparotomies develop due to surgical technique and 21% due to patient-related reasons. High Model for End Stage Liver Disease (MELD) score, history of previous abdominal surgery, presence of massive ascites, coagulopathy, prolonged surgery time, massive intraoperative bleeding, history of additional serious disease in the patient, hepatic encephalopathy, portal hypertension are the main risk factors for early laparotomy after CVKN. Postoperative bleeding, vascular complications (hepatic artery thrombus, portal vein thrombus and hepatic venous drainage problems), biliary complications, intraabdominal bilioma and abscess are the most common reasons for relaparotomy after CVKN. Early re-laparotomy is a situation that negatively affects graft and patient survival.