Acil Serviste Kardiyopulmoner Resüsitasyon ve Hemşirelik Yaklaşımı - Gegez, Muhammed; Özdemir, Betül (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR), sağlık çalışanı olsun olmasın tüm toplumun bilmesi gereken acil ve hayat kurtarıcı müdahaledir. Kitabımızın bu bölümde, kardiyoloji acil servis kliniği gözünden CPR’da uygulanan tedavi protokolleri ve acil klinik hemşiresinin izlediği yollar anlatılacaktır. Kardiyopulmoner arrest, hastanın spontan solunumu olmayıp karotis veya femoral gibi büyük arterlerden nabız alınamaması, kalbin pompalama fonksiyonunun durması halidir. Hızlı ve etkili müdahale edilmezse, ölüm kaçınılmazdır. Bu kritik durumda, etkili resüsitasyon teknikleri ve acil hemşiresinin rolü çok önemlidir. Yıllar içerisinde CPR kuralları güncellendikçe, multidisipliner takım üyelerinin rolleri de değişime uğramıştır. Tıptaki ilerlemeler ve uygulama alanlarındaki farklılaşma, deneyimli hemşirelere duyulan ihtiyacın artmasına, hemşirelik eğitiminde iyileşmeye ve hemşirelik rolünün özerkliğinde artmaya neden olmuştur. CPR sırasında geleneksel hemşire rollerinden olan ilaçların hazırlanması ve hastanın yaşam belirtilerinin izlenmesi gibi kısıtlı görevler, yerini daha geniş kapsamlı ve aktif katılıma bırakmıştır. Hemşirelerin bu yeni rolleri, CPR süreçlerinin daha etkin ve hızlı bir şekilde yönetilmesini sağlamaktadır. Hemşireler, CPR sırasında sadece ilaçları hazırlamak ve hastanın yaşam belirtilerini izlemekle kalmaz, aynı zamanda hava yolu yönetimi, defibrilasyon ve CPR uygulaması gibi kritik görevleri de üstlenirler. Hemşireler, CPR sürecinin her aşamasında aktif rol alarak, ekip içinde koordinasyonu ve iletişimi sağlamaktadırlar. Bu durum, hem hastaların hayatta kalma şansını arttırmakta hem de sağlık hizmetlerinin kalitesini yükseltmektedir. Cardiopulmonary resuscitation (CPR) is an emergency and life-saving intervention that all of society, whether healthcare professionals or not, should know. In this section of our book, the treatment protocols applied in CPR and the paths followed by the emergency clinic nurse will be explained from the perspective of a cardiology emergency clinic. Cardiopulmonary Arrest is the state in which the patient does not have spontaneous breathing and a pulse cannot be obtained from major arteries such as the carotid or femoral artery , and the pumping function of the heart stops. If rapid and effective intervention is not provided, death is inevitable. In this critical situation, effective resuscitation techniques and the role of the emergency nurse are very important. As CPR rules have been updated over the years , the roles of multidisciplinary team members have also changed. Advances in medicine and differentiation in practice areas have led to an increase in the need for experienced nurses, improvements in nursing education and an increase in the autonomy of the nursing role. Traditional nurse roles such as preparing medications and monitoring the patient's vital signs during CPR have been replaced by more comprehensive and active participation. These new roles of nurses allow CPR processes to be managed more effectively and quickly. Nurses not only prepare medications and monitor the patient's vital signs during CPR, but also undertake critical tasks such as airway management, defibrillation and CPR application. Nurses take an active role in every stage of the CPR process, ensuring coordination and communication within the team. This increases both the patients' chances of survival and the quality of healthcare services.