Ekokardiyografi ve Hemşirenin Rolü - Kulak, Sibel (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Ekokardiyografi (EKO), kalbin yapısını ve işlevini değerlendirmek için ultrason kullanan bir tanı tekniğidir. Kalp hastalıklarının teşhisi ve yönetiminde önemli bir yere sahiptir. Transtorasik ekokardiyografi (TTE), transözofageal ekokardiyografi (TEE), kontrast ekokardiyografi ve stres ekokardiyografi gibi çeşitli yöntemlerle uygulanır. Hemşireler, ekokardiyografi sürecinde kritik bir rol oynar, işlem boyunca hastanın güvenliğini ve rahatlığını sağlar. İşlem öncesinde hastanın hazırlanması, kimliğin doğrulanması ve tıbbi geçmişin gözden geçirilmesi gibi görevler hemşirenin sorumluluğundadır. İşlem sırasında, hastanın doğru şekilde konumlandırılmasını, hayati belirtilerinin izlenmesini ve gerektiğinde müdahale edilmesini sağlarlar. Özellikle TEE ve stress ekokardiyografi gibi özel işlemlerde, hemşireler sedasyon yönetimi, işlem sonrası takip ve olası komplikasyonlara hızlı yanıt verme görevini üstlenirler. Multidisipliner bir ekibin parçası olan ekokardiyografi hemşireleri, hasta bakımının yüksek standartlarını koruyarak güvenli ve etkili bir tanı sürecine katkıda bulunurlar. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak hastaların en iyi şekilde hazırlanmasını sağlarlar ve hasta sonuçlarının iyileştirilmesinde önemli bir rol oynarlar. Echocardiography (ECHO) is a diagnostic technique that uses ultrasound to evaluate the structure and function of the heart. It has an important place in the diagnosis and management of heart diseases. It is applied with various methods such as transthoracic echocardiography (TTE), transesophageal echocardiography (TEE), contrast echocardiography and stress echocardiography. Nurses play a critical role in the echocardiography process and ensure the safety and comfort of the patient throughout the procedure. The nurse is responsible for tasks such as preparing the patient before the procedure, verifying the identity and reviewing the medical history. During the procedure, they ensure that the patient is positioned correctly, vital signs are monitored and interventions are made when necessary. Especially in special procedures such as TEE and stress echocardiography, nurses undertake the task of sedation management, post-procedure follow-up and rapid response to possible complications. Echocardiography nurses, who are part of a multidisciplinary team, contribute to a safe and effective diagnostic process by maintaining high standards of patient care. They ensure that patients are optimally prepared, both physically and psychologically, and play an important role in improving patient outcomes.