Kardiyovasküler Cerrahide Ameliyathane Hemşireliği - Yılmaz Aydın, Dilek; Öztürk, Sevilay (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Tarihsel süreçte, kalbin dokunulmaz ve kesinlikle ameliyat edilemez bir organ olduğu düşünülmekteydi. 1883 yılında Theodore Billrothe “Kalpteki yaralanmayı sütüre etmeye kalkışan cerrah meslektaşlarının saygısını kaybeder.” sözüyle kalbe dokunulmayacağını dile getirir. 1896 yılında Ludwig Rehn, göğüs bölgesinden bıçaklanarak sağ ventrikül yaralanması ile başvuran 22 yaşında bir hastaya müdahale etmiş ve hasta hayatta kalmıştır. Böylece hem kalbe dokunulamaz düşüncesi çürütülmüş hem de kalp damar cerrahisindeki günümüze varan gelişmelerin önü açılmıştır. Kalp-damar hastalıkları, orta ve ileri yaş gurubunda en önemli mortalite nedeni olup küresel ölümlerin %30'unu teşkil etmektedir. Hastanemizde kuruluş yılından itibaren kalp-damar hastalıkları ile ilgili ameliyatlar büyük bir başarı ile yapılmaktadır. Ameliyathane hemşiresi olarak amacımız; ileri bilgi ile ilgili kavram ve teorileri kullanıp, hemşirelik literatürü ve araştırmalarından elde edilen bilgileri yorumlayarak, cerrahi hastasının perioperatif bakımını kapsamlı olarak planlamak ve ameliyathane hemşireliğine özgü klinik becerileri uygulamaktır. Kardiyovasküler cerrahi hemşiresi; vakayı iyi bilmelidir, vaka devam ederken oluşabilecek problemleri hızlı bir şekilde çözebilmelidir. Cerrahi işlem süresi hemşirenin dikkat ve hızına bağlıdır, her daim cerrahın bir adım önünde olmalı ve vakayı iyi yönetebilmelidir. Vaka boyunca konsantrasyonunu korumalı ve yüksek verimle çalışmalıdır. Stresin çok olduğu, gerginliğin arttığı durumlarda sakin kalarak işine devam edebilmelidir. Historically, the heart was considered an inviolable organ that could not be operated on. In 1883, Theodore Billroth stated, “A surgeon who attempts to suture an injury to the heart loses the respect of his colleagues,” expressing the belief that the heart should not be touched. In 1896, Ludwig Rehn intervened in a 22-year-old patient who had suffered a stab wound to the chest resulting in right ventricular injury, and the patient survived. This not only disproved the idea that the heart could not be touched but also paved the way for developments in cardiovascular surgery to the present day. Cardiovascular diseases are the leading cause of mortality in middle and older age groups, accounting for 30% of global deaths. Since its establishment, our hospital has successfully performed surgeries related to cardiovascular diseases. As operating room nurses, our goal is to comprehensively plan the perioperative care of surgical patients by utilizing advanced concepts and theories, interpreting information from nursing literature and research, and applying clinical skills specific to operating room nursing. A cardiovascular surgery nurse must have a thorough understanding of the case and be able to quickly solve potential problems that may arise during the procedure. The duration of the surgical procedure relies on the nurse's attention and speed; they must always be one step ahead of the surgeon and manage the case effectively. Throughout the procedure, the nurse should maintain concentration and work with high efficiency. In high-stress situations where tension increases, they should remain calm and continue their work.