Koroner, Perifer Arter Hastalıklarının ve Yapısal Kalp Hastalıklarının Girişimsel Tanı ve Tedavisinde Hemşirelik Yaklaşımları - Kurhan, Semra; Ulutürk, Hatice (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Katater laboratuvarı hemşiresi, vakaya birebir katılan operatör olmasının yanında; oda, hasta sterilitesi, ilaç uygulamaları, monitörizasyon takibi, defibrilatör uygulamaları, oksijen ve aspiratör vb ekipman sistemlerinin çalışırlığının kontrolü, anjiyo laboratuvarında işlem sırasında ya da sonrasında olabilecek komplikasyonlara karşı gerekli önlemlerin alınması ve radyasyon güvenliğinin sağlanması gibi genel hemşirelik uygulamalarından da sorumludur. Katater Laboratuvarında Koroner anjiyografi, perifer anjiyografi, karotis-serebral anjiyografi, renal anjiyografi, koroner, perifer, renal, karatis balon ve stentleme, Damar içi ultrasonografi (IVUS), Fractional Flow Reserve (FFR), Kronik Total Oklüzyon (CTO), Atrial Septal Defekt Kapatılması (ASD), Ventriküler Septal Defekt Kapatılması (VSD), Transkatater Aort Kapak İmplantasyonu (TAVİ), Abdominal Endovascular Aneurysm Repair ( EVAR), Thoracic Endovascular Aneurysm Repair (TEVAR), Transkatater Mitral Kapak Tamiri (MİTRACLİP), Sol Atrial Apendiks (LAA), Perkütan Renal Denervasyon İşlemi, Perkütan Transkatater Paravalvüler Kaçak Kapatma (PVL), Perkütan Mitral Balon Valvüloplasti (PBMV), Rotablatör, Aterektomi, Anjiojet işlemleri perkütan olarak başarılı şekilde yapılmaktadır. Bu işlemlerin tüm aşamalarında anjiyo hemşiresi prosedür ve talimatları takip eden, uygulayan olarak en önemli görevi üstlenmektedir. Kalite standartlarına uygun, hasta mahremiyetinden memnuniyetine kadar her aşamayı bilgi, donanım ve tecrübeyle harmanlayarak ekip iş birliği içerisinde kesintisiz sağlık hizmeti sunulmaktadır. In addition to being an operator who directly participates in the case, the catheter laboratory nurse is also responsible for general nursing practices such as room, patient sterility, drug applications, monitoring follow-up, defibrillator applications, checking the operation of equipment systems such as oxygen and aspirator, taking necessary precautions against complications that may occur during or after the procedure in the angiography laboratory, and ensuring radiation safety. In the Catheterization Laboratory, Coronary angiography, peripheral angiography, carotid-cerebral angiography, renal angiography, coronary, peripheral, renal, carotid balloon and stenting, Intravascular ultrasonography (IVUS), Fractional Flow Reserve (FFR), Chronic Total Occlusion (CTO), Atrial Septal Defect Closure (ASD), Ventricular Septal Defect Closure (VSD), Transcatheter Aortic Valve Implantation (TAVI), Abdominal Endovascular Aneurysm Repair (EVAR), Thoracic Endovascular Aneurysm Repair (TEVAR), Transcatheter Mitral Valve Repair (MITRACLİP), Left Atrial Appendage (LAA), Percutaneous Renal Denervation Procedure, Percutaneous Transcatheter Paravalvular Leak Closure (PVL), Percutaneous Mitral Balloon Valvuloplasty (PBMV), Rotablator, Atherectomy, Angiojet procedures It is successfully performed percutaneously. In all stages of these procedures, the angiography nurse undertakes the most important task as the one who follows and applies the procedures and instructions. In accordance with quality standards, uninterrupted health service is provided in team cooperation by blending knowledge, equipment and experience at every stage from patient privacy to satisfaction.