Covid-19 ve Diğer Viral Kardiyak Problemlerde Hemşirelik Yaklaşımı - Aydın, Melek (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Viral enfeksiyonlar, kalp hastalıkları arasında yer alan miyokardit, perikardit ve endokardit gibi durumların gelişimine yol açabilir. Miyokardit, genellikle viral enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar veya toksinlere maruz kalma sonucu ortaya çıkar. Bu hastalıkta hastalar göğüs ağrısı, nefes darlığı, halsizlik ve çarpıntı gibi belirtiler gösterebilir. Miyokarditin tedavisi, semptomların şiddetine göre değişir. Endokardit genellikle bakteriyel enfeksiyonlar sonucu oluşur. Bu hastalık, kalp kapakçıklarını etkileyerek ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Tedavisi genellikle uzun süreli antibiyotik tedavisini içerir, bazen cerrahi müdahale gerekebilir. Perikardit, genellikle enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar veya travmalar sonucu gelişir. Göğüs ağrısı, dispne, kuru öksürük gibi belirtiler görülebilir. Tedavide ağrı kesiciler, antiinflamatuvar ilaçlar ve gerektiğinde perikard sıvısının drenajı gibi müdahaleler yapılır. Bu tip kalp hastalıklarında hemşireler, hastaların vital bulgularını izlemek, semptom yönetimini sağlamak, sıvı-elektrolit dengesini korumak ve enfeksiyon belirtilerini gözlemlemek gibi hayati öneme sahip görevler üstlenirler. Ayrıca hastalara ve yakınlarına hastalığın seyri hakkında bilgi vermek, ilaç yönetimi konusunda rehberlik etmek ve psikolojik destek sağlamak hemşirelik bakımının temel unsurlarındandır. Bu süreçte, hemşireler multidisipliner bir yaklaşımla diğer sağlık çalışanlarıyla iş birliği yaparak hastaların iyileşme sürecine katkıda bulunurlar. COVID-19 da ciddi viral enfeksiyonlar arasında yer alır ve solunum yetmezliğine neden olabilir. COVID-19 hastalarında yoğun bakım tedavisi, oksijen desteği, mekanik ventilasyon veya ECMO gibi ileri tedaviler uygulanabilir. Viral infections can lead to conditions such as myocarditis, pericarditis, and endocarditis, which are among heart diseases. Myocarditis usually arises from viral infections, autoimmune diseases, or exposure to toxins. Patients with myocarditis may present symptoms such as chest pain, shortness of breath, fatigue, and palpitations. Treatment for myocarditis varies depending on the severity of symptoms. Endocarditis is typically caused by bacterial infections and can lead to serious complications by affecting the heart valves. Treatment usually involves prolonged antibiotic therapy and sometimes surgical intervention may be necessary. Pericarditis generally develops due to infections, autoimmune diseases, or trauma. Symptoms may include chest pain, dyspnea, and a dry cough. Treatment may involve pain relievers, anti-inflammatory medications, and, if necessary, drainage of pericardial fluid. In these types of heart diseases, nurses play a crucial role in monitoring vital signs, managing symptoms, maintaining fluid-electrolyte balance, and observing signs of infection. Additionally, providing information about the disease course to patients and their families, guiding medication management, and offering psychological support are essential aspects of nursing care. During this process, nurses collaborate with other healthcare professionals using a multidisciplinary approach to contribute to the patients' recovery. COVID-19 is also considered a serious viral infection and can lead to respiratory failure. In COVID-19 patients, advanced treatments such as intensive care, oxygen support, mechanical ventilation, or ECMO may be applied.