Diyabetik Hastada Hemşirelik Yaklaşımı - Eşsiz Sefer, Betül (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
DM, tüm kardiyovasküler hastalıklar (KVH) için bağımsız risk faktörü olarak kabul edilmektedir ve DM mevcut hastalarda ilgili hastalıkların prognozu da daha kötü seyretmektedir. Glisemik kontrolün sağlanması, mikro ve makrovasküler komplikasyonları azaltır. Tip 2 DM tanısı olan hastaların hipoglisemi ve hiperglisemiden korunması, glisemik variabilite (GV- glisemik değişkenlik) açısından önem arz eder. Diyabet kalp yetmezliği sebebiyle hastanede yatış riskini, hastane kalma süresini, mortaliteyi artırır. Diyabetik hastalarda cerrahi işlemler, diyabeti olmayanlara göre daha çok uygulanmaktadır. Opere olacakların yaklaşık %25’ini diyabetli hastalar oluşturmaktadır. Diyabetli hastalarda cerrahi girişimlerin riski daha fazladır. Diyabetliler, diyabetik olmayanlara göre daha fazla morbidite, hastanede kalış süresi ve %50 daha fazla mortalite oranına sahiptir. Hemşirelerin diyabetik hastalarını izlerken komplikasyonların erken belirtileri yönünden uyanık olmaları bakım ve eğitim planlamalarını da bu şekilde yapmalıdır. Hem hipoglisemiden hem de glisemik variabilitenin olmaması için hastaya verilecek SC insülin tedavisi ya da insülin infüzyon tedavisiyle yakın kan şekeri takibi yapmakla hastayı normoglisemik düzeyde veya öglisemik düzeyde tutmak hemşirenin en önemli katkı sağlayacağı durumlardan birisidir. Dolayısıyla morbidite ve mortalite azalttığına göre diyabetik bir hastada hemşirelik bakımı son derece önemlidir. DM is considered an independent risk factor for all cardiovascular diseases (CVD), and the prognosis of related diseases is worse in patients with DM. Ensuring glycemic control reduces micro and macrovascular complications. Protecting patients diagnosed with Type 2 DM from hypoglycemia and hyperglycemia is important in terms of glycemic variability (GV-glycemic variability). Diabetes increases the risk of hospitalization due to heart failure, length of hospital stay, and mortality. Surgical procedures are performed more frequently in diabetic patients than in those without diabetes. Approximately 25% of those who will undergo surgery are diabetic patients. The risks of surgical interventions are higher in patients with diabetes. People with diabetes have more morbidity, longer hospital stays, and a 50% higher mortality rate than non-diabetics. Nurses should be alert for early signs of complications while monitoring their diabetic patients and plan their care and education accordingly. One of the most important contributions of the nurse is to keep the patient at the normoglycemic level or euglycemic level by closely monitoring the blood sugar with SC insulin therapy or insulin infusion therapy to prevent both hypoglycemia and glycemic variability. Therefore, nursing care for a diabetic patient is extremely important as it reduces morbidity and mortality.