Koroner Dışı Girişimlerde Hemşirelik Yaklaşımı - Aşuk, Sibel (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Son yıllar da cerrahi dışında girişimsel yöntemler tercih edilmektedir. Bu girişimlerden başlıcaları TAVI, EVAR ve TEVAR’dır. TAVI, yüksek cerrahi risk taşıyan ileri aort darlığı olan hastalarda tercih edilen bir yöntemdir. İşlem, minimal invaziv olup, hastalar genellikle ertesi gün taburcu olabilme imkânı mevcuttur, ancak dikkatli bir takip gerektirir. EVAR ve TEVAR ise endovasküler yöntemlerle aort anevrizmalarının tedavisinde kullanılır ve cerrahiye göre daha az komplikasyon riski taşır. Ancak; Endoleak gibi bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir ve yakın takip gerektirir. Koroner dışı girişimlerde hemşirelik bakımı, işlem öncesi, sırasında ve sonrasında büyük önem taşır. İşlem öncesi hazırlıklar, hastanın genel durumunun değerlendirilmesini, gerekli testlerin yapılmasını ve özel hazırlıkları içerir. İşlem sırasında, hemşireler steril alanın hazırlanmasından, doktorun asiste edilmesine kadar çeşitli görevleri yerine getirir. İşlem sonrası bakım ise yoğun bakımda, hastanın durumunun yakından izlenmesini ve komplikasyonların hızlı bir şekilde tespit edilmesini içerir. Sonuç olarak, koroner dışı girişimsel işlemlerde hemşirelik bakımı, komplikasyonların önlenmesi ve hastanın sağlıklı bir şekilde iyileşmesi için kritik bir rol oynar. Hemşireler, güncel kılavuzlar doğrultusunda bilgi ve becerilerini sürekli olarak güncellemeli ve geliştirmelidir. In recent years, interventional methods have been preferred in addition to surgery. The main ones are TAVI, EVAR and TEVAR. TAVI is a preferred method in patients with advanced aortic stenosis who carry a high surgical risk. The procedure is minimally invasive and patients can usually be discharged the next day, but it requires careful follow-up. EVAR and TEVAR are used in the treatment of aortic aneurysms with endovascular methods and have a lower risk of complications compared to surgery. However, some complications such as Endoleak may occur and require close follow-up. Nursing care is of great importance before, during and after the procedure in non-coronary interventions. Pre-procedure preparations include evaluating the patient's general condition, performing the necessary tests and special preparations. During the procedure, nurses perform various tasks from preparing the sterile area to assisting the doctor. Post-procedure care includes close monitoring of the patient's condition in the intensive care unit and rapid detection of complications. As a result, nursing care in non-coronary interventional procedures plays a critical role in preventing complications and ensuring the patient's healthy recovery. Nurses must continually update and develop their knowledge and skills in line with current guidelines.