Kalp Kapak Hastalıklarında Hemşirelik Yaklaşımı - Bülbül, Birgül (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Kalp kapakları; kalbin bölümleri arasında kan geçişini sağlayan yapılardır. Kalp kapakları, atriyoventriküler kapaklar (mitral ve triküspit) ve semilunar kapaklardan (aort ve pulmoner) oluşur. Kalp kapak hastalıkları günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde mortalite nedenleri arasında hipertansiyon, koroner arter hastalığı ve kalp yetersizliğinden sonra gelmektedir. Kapak hastalığı; darlık (stenoz), yetersizlik (regürjitasyon) gibi durumların olması ya da bu ikisinin bir arada bulunması şeklinde ortaya çıkar. Kalp kapak hastalarında; disritmiler, kalp yetersizliği ve enfektif endokardit hastaneye yatışın en sık görülen sebeplerindendir. Kapak hastalıklarının tedavisi; perkütan girişimler veya cerrahi müdahale ile yapılabilir. Tüm kardiyovasküler hastalıklarda olduğu gibi kalp kapak hastalığı tanısıyla yatışı yapılan hastalarda da hemşirenin takip ve tedavide rolü son derece önemlidir. Kalp kapak hastalıklarında, hastaya güven ve destek vermek, bilgi seviyesini değerlendirerek eğitim planlamak ve hastanın bu hastalık sürecini mümkün olan en konforlu şekilde geçirmesini sağlamak hemşirenin görev ve sorumlulukları arasındadır. Hemşire, hastanın günlük yaşam aktivitelerini idame ettirirken aynı zamanda hastalığın olumsuz yan etkileriyle nasıl baş edeceği konusunda yol göstericidir. Bu yazıda kalp kapak hastalıklarının etiyolojisi, patofizyolojisi, tanı ve tedavi yöntemleri ile hemşirelik bakımı ele alınmıştır. Heart valves are structures that regulate blood flow between the chambers of the heart. They consist of atrioventricular valves (mitral and tricuspid) and semilunar valves (aortic and pulmonary). Heart valve diseases are among the leading causes of mortality in both developed and developing countries, following hypertension, coronary artery disease, and heart failure. Valve disease can manifest as stenosis (narrowing), regurgitation (leakage), or a combination of both. Common reasons for hospitalization in patients with valve diseases include arrhythmias, heart failure, and infective endocarditis. Treatment for valve diseases may involve percutaneous interventions or surgical procedures. As with all cardiovascular diseases, the role of nurses in monitoring and managing patients with heart valve diseases is crucial. Nurses are responsible for providing support and education to patients, assessing their level of understanding, and ensuring they navigate their illness as comfortably as possible. They also guide patients on managing daily activities and coping with the negative effects of the disease. This article addresses the etiology, pathophysiology, diagnosis, and treatment methods for heart valve diseases, as well as nursing care.