Akut Koroner Sendromlarda Hemşirelik Yaklaşımı - Yilmaz, Rahşan (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Akut Koroner Sendromlar (AKS), dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de en yaygın ölüm nedenidir ve yüksek morbidite ve mortalite oranlarıyla dikkat çeker. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 verilerine göre, kardiyovasküler hastalıklar ölüm nedenleri arasında birinci sıradadır. AKS, koroner damarlarda ateroskleroz sonucu oluşan plakların rüptürü veya erozyonuyla miyokardın oksijen ihtiyaç ve arz-talep dengesinin bozulması sonucu ortaya çıkar ve NSTEAKS (unstabil angina pectoris, ST yükselmesiz miyokard infarktüsü) ve STEMI (ST yükselmeli miyokard infarktüsü) gibi klinik türleri vardır. Hemşirelerin, AKS hastalarının tanı, tedavi ve yönetimi konusunda donanımlı olmaları büyük önem taşır. Hemşireler, kardiyovasküler hastalıkların bakımında uzmanlaşmalı, hasta takibini sıkı bir şekilde yapmalı ve klinik açıdan olumlu sonuçlar elde edilmesini sağlamalıdır. Koroner anjiyografi sonrası hasta karşılama ve takip süreci de kritik bir öneme sahiptir. Bu süreçte, hastanın vital bulguları ve girişim bölgesindeki kanama belirtileri dikkatlice izlenmeli ve hasta bilgilendirilmelidir. Koroner anjiyografi sonrası hastaların mobilizasyonu ve servise transferi de multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Taburculuk sonrası eğitim ise hastaların kalp sağlığını koruması, ilaç yönetimi ve yaşam tarzı değişiklikleri hakkında bilgi sağlar. Hemşirelik bakımının temel amaçlarından biri, hastaya etkili bir eğitim vererek iyileşme sürecini desteklemektir. Acute coronary syndromes (ACS) are the leading cause of death worldwide, including in Turkey. According to the Turkish Statistical Institute (TUİK) 2019 mortality data, cardiovascular diseases are the leading cause of death at 36.8%. Due to their high prevalence, morbidity, and mortality, it is crucial for nurses involved in the diagnosis, treatment, and management of ACS patients to be well-equipped. ACS refers to clinical conditions resulting from the rupture or erosion of atherosclerotic plaques in coronary vessels, leading to an imbalance between the myocardium's oxygen demand and supply. ACS is classified into three types: NSTEACS (unstable angina pectoris (USAP), non-ST elevation myocardial infarction (NSTEMI)) and ST elevation myocardial infarction (STEMI) . Regardless of the clinical type, all ACS patients should be monitored and treated in an intensive care unit. Generally, ACS patients may face numerous adverse clinical conditions, including sudden death, during the coronary intensive care process. To prevent this, a team of experienced and skilled professionals is required for frequent monitoring in the coronary intensive care unit . Intensive care nurses specialized in cardiovascular diseases can improve clinical outcomes for at-risk individuals through early identification, diagnosis, treatment initiation, and patient education.