Kardiyak ve Pulmoner Rehabilitasyon - Çetin, Sevgi (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Kardiyovasküler hastalıklar günümüzde halen en sık ölüm nedenleri arasındadır. Kardiyak rehabilitasyon (KR), kardiyovasküler hastalığın (KVH) ilerlemesini önlemeye çalışan, risk faktörlerini azaltan bireyin fiziksel, psikolojik, sosyal, mesleki ve ekonomik iyilik hallerini iyileştiren ikincil tedavi programıdır. KR,maliyet- etkin tedavilerin ön plana çıktığı günümüz dünyasında kardiyovasküler hastalıklarla mücadelede önemli bir kaynaktır. Kardiyovasküler dayanıklılığı arttırma amacıyla yoğun aerobik egzersizlerin yapıldığı egzersiz eğitim dönemi, maksimal nitelikte egzersiz tolerans testi ile başlar. Genellikle hastanede, hastanın egzersiz kapasitesi belirlendikten sonra koşu bandı veya ergometrik bisiklette egzersiz yaptırılır. Egzersiz şiddetinin, hastanın kısıtlanmış olan kardiyak kapasitesinin üzerine çıkarak tehlike oluşturmasına engel olmak, aritmi ve iskemi gibi kardiyovasküler yanıtlarını önlemek için monitörizasyon uygulanır. Egzersize dayalı KR; kardiyovasküler mortaliteyi, tekrarlayan kardiyak olayları ve hastaneye yatışları azalttığı doğrulanmış ve sağlıkla ilişkili yaşam kalitesinde iyileşmeler sağlamıştır. Kronik solunum hastalıkları, küresel olarak hastalar ve sağlık sistemleri üzerinde yüksek bir morbidite ve mortalite yükü oluşturmaktadır. Pulmoner rehabilitasyon (PR), kronik solunum hastalığı olan bireyin fiziksel ve psikolojik durumlarını iyileştirmeye yönelik; egzersiz eğitimi ve davranış değişikliğini içeren hasta değerlendirmesi ile başlayan multidisipliner uygulamalardır. Pulmoner rehabilitasyona katılım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve diğer solunum hastalıklarında; nefes darlığını azaltır, egzersiz kapasitesini arttırır ve sağlıkla ilişkili yaşam kalitesini iyileştirir, hastaneye başvuruları ve hastaneye yatış sonrası ölüm riskini azaltır. Cardiovascular diseases(CVD) are still among the most common causes of death today. Cardiac rehabilitation(CR) is a secondary treatment program that reduces risk factors that try to prevent the progression of CVD and improves the physical, psychological ,social, occupational and economic well-being of the individual.CR is an important resource in the fight against CVD in today’s world where cost- effective treatments are at the forefront.The exercise training period in which intensive aerobic exercise are performed to increase cardiovascular endurance begins with a maximal exercise tolerance test.Usually,after determining the patient’s exercise capacity in the hospital,they are made to exercise on a treadmill or ergometric bike.Monitoring is applied to prevent the intensity of the exercise from exceeding the patient’s limited cardiac capacity and creating a danger and to prevent cardiovascular responses such as arrhythmia and ischemia.Exercise – based CR has been proven to reduce cardiovascular mortality,recurrent cardiac events and hospitalizations and has provided improvements in health- related quality of life. Chronic respiratory diseases(CRD) impose a high morbidity and mortality burden on patients and healthcare systems globally.Pulmonary rehabilitation (PR) is a multidisciplinary practice that begins with patient assessment,including exercise training and behavioral changes to improve the physical and psychological conditions of individuals with CRD.Participation in PR reduces dyspnea in chronic obstructive pulmonary disease and other respiratory diseases.İncreases exercise capacity and improves health-related quality of life.Reduces hospital admissions and the risk of death following hospitalization.