Yoğun Bakım Hastalarında Mobilizasyon - Görmez, Elif (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Yoğun bakım ünitelerinde mobilizasyon, uzun süreli immobilizasyonun neden olduğu komplikasyonları önlemek için kritiktir. Hasta durumuna bağlı olarak pasif egzersizlerden yürümeye kadar hareketlerin desteklenmesini içerir. Erken mobilizasyon, hastaların ameliyat veya uzun süreli yatak istirahatinden sonra en kısa sürede ayağa kalkmasını hedefler. Faydaları; fiziksel fonksiyonların korunması, metabolizmanın hızlanması, kas atrofisinin önlenmesi, solunum fonksiyonlarının iyileştirilmesi ve derin ven trombozu riskinin azaltılmasıdır. Psikolojik faydalar arasında ağrı kontrolü ve özgüven artışı bulunur. Şiddetli ağrı, yeni ameliyat, enfeksiyonlar, kardiyovasküler veya solunum sorunları, kas güçsüzlüğü ve psikolojik durumlar mobilizasyonu sınırlayabilir. Güvenli bir mobilizasyon için doğru tekniklerin kullanılması ve hasta özelinde planlama yapılması önemlidir. Sağlık profesyonelleri, hasta durumunu değerlendirip uygun ortam ve ekipman sağlamak zorundadır. Mobilizasyon, hastanede kalış süresini azaltır, bası yarası ve enfeksiyon gibi komplikasyonları en aza indirir ve yaşam kalitesini artırır. Mobilization in intensive care units is crucial for preventing complications caused by prolonged immobilization. It involves supporting patient movement, from passive exercises to walking, depending on the patient's condition. Early mobilization aims to help patients stand and walk shortly after surgery or extended bed rest. The benefits include maintaining physical functions, enhancing metabolism, reducing muscle atrophy, improving respiratory functions, and preventing deep vein thrombosis. Psychological benefits include pain control and increased confidence. Factors such as severe pain, recent surgery, infections, cardiovascular or respiratory issues, muscle weakness, and psychological conditions can limit mobilization. Proper techniques and patient-specific plans are vital for safe mobilization. Health professionals must evaluate patient conditions and ensure the right environment and equipment to prevent injuries and promote recovery. Mobilization reduces hospital stays, minimizes complications like pressure sores and infections, and improves overall quality of life.